Lukijalta: Ruoka ulkomailla on halvempaa ja maistuvampaa - Ongelmana on kilpailun puuttuminen

Tilastot sanovat vain, että ruoka meillä maksaa enemmän kuin EU:ssa keskimäärin. Tilastot eivät kerro muuta. Espanjassa kevään asuneena tietää enemmän. Ruoka on siellä laadukasta. Liha- ja kanatuotteita ei pakata mihinkään teollisuuden liemeen. Kanatuotteet pakataan täysin puhdistettuina kylmätiskiin. Samoin lihatuotteet. Hinta on noin 40 prosenttia edullisempi.

Leivät, patongit, kahvikakut, keksit ovat noin 50 prosenttia halvempia, mutta maistuvia! Purkitetut tonnikalat ja sardiinit sekä muut kalatuotteet ovat maukkaista, vaihtoehtoina öljy- tai tomaattikastike, ei mitään epäpuhtauksia. Suolaa paljon vähemmän purkissa. Hinta 50 prosenttia Suomessa myytävistä. Hedelmät, salaatit ja vihannekset tulevat lähituottajilta isoihin marketteihinkin. Huipputuotteina ja maistuvina. Hinta 40 prosenttia Suomessa myytävistä.

Kilpailua on, ja se käydään enemmän tuoreudella ja laadulla, ei niinkään hinnalla.

Pullotetut limonadit ja vissyt hyviä, hinta puolet Suomen hinnoista.Tuorelohi- ja kalatuotteet ovat Suomessa laadukkaita ja samanhintaisia kuin Espanjassa. Siellä toimii kymmeniä suuria kauppaketjuja ja kymmeniä pienempiä kauppaketjuja. Kilpailua on, ja se käydään enemmän tuoreudella ja laadulla, ei niinkään hinnalla.

Toisaalta pienimmät tuottajat toimivat paljolti osuuskuntien avulla, joissa on vain pari myyntineuvottelijaa ja yksi toimistohenkilö tai tilausten täyttäjä. Ne neuvottelevat kaupan kanssa tasavertaisemmalla voimalla kuin mitä meillä. Meillä kaksi isoa kauppaketjua sanelevat hinnat tavarantoimittajille.

Toisaalta Espanjan isoimmat elintarvikekauppaketjut myyvät lähinnä elintarvikkeita ja vähän kodin tarvikkeita, mutta eivät vaatteita, ja keittiövarusteita ja kaikkea sitä, mihin meillä on totuttu.

Ongelmat Suomessa: Ei ole elintarvikekilpailua, Prismat ja Citymarketit kaupittelevat lähes kaikkia tuotteita Tuotteiden logistiikka vanhanaikaista ja tuottajien määrän väheneminen kahden ison ketjun hintasanelun voimasta. Hinta- ja toimitusneuvottelujen vastavoimaksi olisi tarvittu tehokkaita osuuskuntia.

Pertti Mela, Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet