Lukijalta: Taipalsaarelle järkevä ratkaisu olisi kuntaliitos Lappeenrannan kanssa

Etelä-Karjalan kunnissa talous alkaa sakata. Eksoten maksuosuuksien kasvun lisäksi Taipalsaari on tässä suhteessa edelläkävijä omilla päätöksillään. Meillä on tehty useita kunnan kannalta kauaskantoisen suuria ja taloudellisesti kestämättömiä päätöksiä. Muista näkökulmista tarkasteltuna ne ovat hyvinkin perusteltavissa. Varsin omituinen ja paljon ihmetystä herättänyt prosessi kylläkin oli Taipalsaaren Sähkö Oy:n takauspäätös. Lisäksi kunnan hallinnossa on ollut huono ilmapiiri, jossa ihmiset väsyivät, mikä lopputuloksen kannalta ei ole koskaan hyvä. Avoimuus on puuttunut.

Taipalsaarella etenemisvaihe on ohitse. Poteroista tähyillään. Toivottavasti kuntalaiset eivät aivan lähitulevaisuudessa joutuisi kokemaan kovin järkyttäviä ratkaisuja. Palvelut kyllä toimivat ja yleisilme on hyvä. Kunta on edelleen vetovoimainen ja hyvä paikka asua. Järkevä ratkaisu olisi kuntaliitos Lappeenrannan kanssa siten, että työssäkäyntialueen kaikki kunnat liittyisivät Lappeenrantaan. Olin tätä mieltä jo 1990-luvun alussa, jolloin olin mukana Taipalsaaren kunnallispolitiikassa. Olin 16 vuotta kunnanhallituksen pöydän ääressä joko kunnanvaltuuston puheenjohtajan, varapuheenjohtajan tai kunnanhallituksen jäsenen ominaisuudessa. Kuntaliitosnäkemysten takana tuolloin oli muutama kunnallispoliitikko. Aika ei kuitenkaan ollut kypsä hankkeen eteenpäinviemiselle. Eipä aika lie kypsempi tänäkään päivänä. Syyt ovat kylläkin erilaiset. Sote on ollut keskiössä jo vuosien ajan.

Etelä-Karjalan myönteisen tulevaisuuden kannalta parhain vaihtoehto lienee jo kertaalleen kuopattu hanke yhdestä kaupungista.

Tällä hetkellä pyritään löytämään keinot, millä Taipalsaari säilyisi itsenäisenä. Tämä tullee tarkoittamaan rakenneuudistuksia, leikkauksia ja myymisiä. Meillä vain on vähän rakenteita ja myytävää eikä ylimääräistä henkilöstöä uhrattavaksi. Itse arvioin, että mahdollisten toimenpiteiden kanssa kunta ontuu eteenpäin jonkin aikaa ja kuntalaiset seuraavat tätä kehitystä jatkuvassa verojen ja maksujen korotuspaineessa. Lopputulos tulee olemaan kuntaliitos.

Tulevaisuudessa maakunnassamme on tarjota paljon yhteistä hyvää ja yhteistä kipua. Kipu liittyy erityisesti sote-palveluihimme, meidän hyvinvointiimme. Hyvän vastaanottamisessa ei liene ongelmia. Kivun vastaanottaminen yhteisvastuullisesti ilman valtataistelua olisi huomattavasti helpompaa kollektiivisesti. Voivotus ei auta, vaan yhteisen näkökulman löytyminen vaikeuksien voittamiseksi. Kaikilla työssäkäyntialueemme kunnilla, Lappeenranta mukaan lukien, ongelmat ovat samansuuntaiset: rahat eivät riitä ja hyvinvointipalvelujen taso halutaan säilyttää. Etelä-Karjalan maakunnan myönteisen tulevaisuuden kannalta parhain vaihtoehto lienee jo kertaalleen kuopattu hanke yhdestä kaupungista. Mahdollisuuksia on.

Heikki Tenhovirta, Taipalsaari

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet