Lukijalta: Työnantajilla on itsellään pakki päällä

Valtiovarainministeri Petteri Orpo lausui kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa, että työmarkkinoita pitäisi saada kehitettyä ja toivoi, että ay-väki ottaisi käsijarrun pois päältä! Näin voi ehkä joissakin tapauksissa ollakin, mutta ei kaikilla aloilla.

Olen nyt eläkkeellä vajaan vuoden oleva entinen elintarvikealalla työskennellyt ylempi toimihenkilö. Toimin 2000-luvulla useita vuosia aina eläköitymiseeni asti erään suuren suomalaisen elintarvikealan konsernin yhden tulosyksikön ylempien toimihenkilöiden luottamusvaltuutettuna ja samalla myös Akavan/YTN:n elintarvikealan taustaryhmässä ollen myös sen puheenjohtajana. Tässä roolissani tapasin Akavan eri liittojen edustajien kanssa useita johtavien elintarvikealan yritysten toimitus- ja henkilöstöjohtajia. Yritimme vuosien ajan saada alalle muun muassa hyvin joustavaa ja koko suomalaista elintarvikealaa kehittävää sopimusta työnantajia edustavan ETL:n ja YTN:n välille.

Työnantajien puheet ja teot eivät kohtaa toisiaan!

ETL:n toimijat suhtautuivatkin moniin ehdotuksiimme hyvinkin myötämielisesti, mutta kun sitten piti tehdä päätöksiä niin… Valitettavasti elintarvikealan päättäjät, toimitusjohtajat, eivät olleet halukkaita kehittämään omaa toimialaansa yhdessä eri henkilöstöryhmien kanssa.

Työnantajien puheet ja teot eivät kohtaa toisiaan! Mielestäni elintarvikealalla työnantajilla oli ja on edelleenkin suorastaa pakki päällä; heille kelpaavat vain ja ainoastaan heikennykset. Kun elintarvikealalla ylempien osalta ei ole omaa TES-sopimusta, niin heikennyksien tekeminen onkin ollut hyvin helppoa ja niitä tehdään edelleen kiihtyvällä vauhdilla lähes kaikissa alan yrityksissä.

Jos ministeri Orpo tarkoittaa tämän kaltaista kehitystä, niin voin ennakoida, että monen elintarvikealalla työskentelevän ylemmän ääni ei rapise edustamansa puolueen laariin.

PS. Käsijarru päällä voi kyllä mennä hieman eteenpäin, mutta peruuttamalla ei, ellei tee 180 asteen käännöstä, joka näyttää onnistuvan niin politiikoilta kuin myös työnantajien edustajilta. Kuinka pitkään näin voidaan edetä?

Aku Lipsanen, Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet