Lukijalta: NATO-jäsenyys vahvistaisi puolustuskykyä

Ulkoministeriön Nato-jäsenyyden vaikutusselvityksen (2016) mukaan jäsenyyden edut olisivat vain Venäjää koskevia tiedustelutietoja sekä kyberpuolustukseen ja hybridisodankäynnin torjuntaan liittyviä etuja. Jäsenyyden tuomaa maamme sotilaallista ja poliittista vahvistumista ei selvityksessä käsitellä rivilläkään.

Poliittisista vaikutuksista todetaan: ”Jos Suomi päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä, kyseessä olisi merkittävä tappio Moskovalle. Se osoittaisi, että Venäjän aiempien vuosien toistuvat varoitussignaalit liittymistä vastaan ovat epäonnistuneet.” Selvityksessä näyttää olevankin kyse PR-toiminnasta Venäjän suuntaan eikä Suomen puolustuskyvyn vahvistamisesta. Yhtenä selvityksen laatijoista Rene Nyberg totesi (HS 2.11.): ”Askel NATO-jäsenyyteen johtaisi välirikkoon Venäjän kanssa. NATO-jäsenyyden puute ei estä Suomen puolustuksen vahvistamista.” Onko Suomen saatava puolustuspolitiikalleen Kremlin hyväksyntä?

Markus Bundersin mielestä (HS 9.11.): ”Torjuntahävittäjien hankinta on kyseenalaista, koska Venäjällä on S-400 ohjusjärjestelmä, joka estäisi kaiken mahdollisen lentotoiminnan. NATO:n merkitys olisi lähinnä toimia ydinpelotteena, eikä se kykene estämään edes ”vihreiden miesten” operaatioita Baltian maissa”.

Esteet Suomen NATO-jäsenyydelle näyttävät olevan enemmän asenteellisia kuin asiallisia. Venäjän S-400 järjestelmästä esitetyt näkemykset ovat liioiteltuja eivätkä vastaa todellisuutta. Suomen hävittäjähankintoihin liittyy myös NATO-yhteensopivien kaukovaikutteisten täsmäaseiden hankinta. NATO:n jäseninä Baltian maat ovat välttäneet Venäjän sekaantumisen ja ”vihreiden miesten” operaatiot, koska maiden turvana on sotilasliitto, jonka kanssa Venäjä ei halua joutua konfliktiin. Kansan keskuudessa NATO-jäsenyyden kannatuksen sanotaan olevan vähäinen. Tässä ei ole ihmeteltävää, koska vähäistä keskustelua pyöritetään kaukana tosiasioista, epämääräisin perustelemattomin argumentein eikä käsitellä NATO-jäsenyyden ydinkysymystä – puolustuskykymme vahvistumista ja maamme siirtymistä Venäjän etupiiristä lännen leiriin.

Upseerien keskuudessa Nato-jäsenyyden kannatus on korkea. Upseeriliiton kyselyyn (2016) vastanneista 70 prosenttia kannattaa Suomen liittymistä Natoon, merivoimissa lähes 80 prosenttia, ilmavoimien upseereista 72 prosenttia ja rajavartiolaitoksen upseereista 64 prosenttia puoltaa liittoutumista. Yleisin peruste on Naton antama sotilaallinen voima ja Venäjän uhka.

NATO-liittoutuminen poistaa Suomelta uhan joutua yksin erillissotaan Venäjän kanssa. Talvisodan tilannetta ja nykytilannetta ajatellen liittoutuminen vahvistaa sotilaallista ja poliittista asemaamme. Rauhan aikana NATO ei uhkaa ketään. Sodan uhatessa NATO antaa jäsenvaltioille tarvittavan poliittisen ja sotilaallisen tuen.

Lassi Laukkanen, Ye-everstiluutnantti evp, Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat