Lukijalta: Hintatiedustelu muuttui sopimukseksi - ilman allekirjoitusta

Halusin ohikulkiessani kysyä marketin teleoperaattorin palvelupisteellä puhelinliittymän hintoja, koska sopimukseni toisaalla oli tulossa päätökseen. Minua palvellut myyjä kirjoitti paperia, jota en allekirjoittanut ja tähdensin, että haluan vertailla vielä hintoja enkä sitoudu mihinkään. Mutta kuinka ollakaan, huomasin sattumalta sähköpostin ilmoitusosastoon tulleet laskut, joista vanhin oli jo perinnässä.

Asian selvittäminen vaati lukuisia turhia käyntejä palvelupisteillä, joissa ihmeteltiin epämääräistä paperia, josta puuttui useimmat tiedot ja muun muassa myyjän nimi sekä tietenkin allekirjoitukseni. Sopimus luvattiin purkaa, mutta sitä ei tapahtunut. Laskuja he eivät myöskään pystyneet hyvittämään. Asiakaspalveluun lähetettiin soittopyyntö, johon kuitenkaan ei kuulunut vastausta.

Asiakaspalveluun lähetettiin soittopyyntö, johon kuitenkaan ei kuulunut vastausta.

Pakko oli ryhtyä jonottamaan valtakunnalliseen asiakaspalvelunumeroon, jossa ”palvelussamme on ruuhkaa, puheluita on jonossa paljon”. Sieltä ilmeni, ettei sopimusta oltukaan irtisanottu ja laskutus rullasi edelleen. Viimein sopimus saatiin purettua ja laskut hyvitettiin. Toivottavasti.

Julkisuuteen on päätynyt lukuisia tapauksia, joissa puhelinmyyjät myyvät vanhuksille tai muuten varomattomille tarpeettomia lehtiä ja tavaroita, remonttifirmat myyvät tarpeettomia remontteja, rahoitusneuvojat höpläyttävät epäedullisiin sijoituksiin, määräaikainen lehtitilaus muuttuukin jatkuvaksi, tavaran tutustumistarjous osoittautuukin tilaukseksi ja niin kuin tässä tapauksessa, tehtaillaan sopimus, jota asiakas ei halua eikä ole hyväksynyt.

Nykyiseen kansalaistaitoon kuuluisi näiden viritettyjen ansojen tunnistaminen ja väistely. Kuten monilla muillakin elämänaloilla, vastuunkantajat ovat nykyisessä järjestelmässä tunnistamattomia, kaukana ja vaikeasti tavoitettavia. Tämä antaa tilaa saalistajille, jotka operoivat ilman sen suurempaa huolta uhreistaan. Toki joukossa on kunniallisiakin toimijoita, jotka kärsivät huijareiden luomasta mielikuvasta.

Ehkä tätä kansalaistaitoa olisi opetettava jo koulussa.

Pirjo Iivanainen, Lappeenranta

Luetuimmat