Lukijalta: Rehtoreiden ja opettajakunnan tehtävä on saattaa koulunsa opiskelijat tietoon ja ymmärrykseen ideologiasodassa

Luin tapahtumista Lappeenrannan lyseon lukiossa (ES 14.2.). Rehtorin maininta käynnissä olevasta ideologiasodasta herätti kiinnostukseni. Siksi tämä kannanottoni.

Meillä Suomessa on demokraattinen hallintotapa, oma kulttuuri, sosiaaliset käytännöt, kansalaisten vapaussäädökset ja ihmisarvon kunnioitus. Ihmisarvomme määrä ei perustu sukupuoleen eikä seksuaaliseen suuntautumiseen. Mittana on ollut monta vuosisataa kristinuskon antama ohjeistus.

Lukiossa on nyt noin kuusi prosenttia oppilaista mukana suljetussa keskusteluryhmässä. Siinä vaihdetaan mielipiteitä. Hyvä. Mutta samalla pieni joukko saa aikaan hämmennystä. Harmi. Kun nuorten keskustelu ylikuumenee, niin silloin aikuisten pitäisi tulla peliin mukaan. Miten?

Kutsutaan koolle ryhmät kellokkaineen ja ryhdytään toimeen yhteisen kiinnostavan teeman kanssa. Rehtoreiden ja opettajakunnan tehtävä on saattaa koulunsa opiskelijat tietoon ja ymmärrykseen. Siten nuoret saavat ohjausta johdonmukaiseen mielipiteiden vaihtoon, lähimmäisen kunnioittamiseen ja sietokykyä toisin ajattelevia kohtaan. Samalla kansamme toivot huomaavat henkilökohtaisen vastuun itsestään ja jopa Suomen yhteiskunnan tulevaisuudesta.

Viisautta ja rohkeutta teille, lyseon väki!

Jorma Susi, Lappeenranta