Lukijalta: Uusia hävittäjiä ei tarvita

Monitoimihävittäjän hankinta on valinnan alla. Usein on roikkunut mahdollisuutena F–35. Se on varmasti hyvä hävittäjä, mutta silminnähtävästi ja kuvista päätelle se kantaa mukanaan vain kahta pommia tai ohjusta – mitä nyt siihen asennetaankin.

Sotatilanteessa kuitenkin hävittäjät tehokkaan ilmatorjunnan avulla tuhotaan ensimmäiseksi. Jos suuri maa suurella voimalla hyökkää pienen maan kimppuun, vaikuttaa hävittäjillä puolustaminen onnettomalta, joskaan ei toivottomalta. Eikö kannata ensisijaisesti tukeutua tehokkaaseen ilmatorjuntaan, ja sen ohessa vain päivittää nykyiset hävittäjät, mitkä nekin kantavat mukanaan pitkän toimintamatkan ohjuksia.

Ilmatorjunnan hinta olisi vain murto-osa hävittäjien hinnasta. Kun seuraa uutisista sotatoimialueilta, lennetään siellä miehittämättömillä ilma-aluksilla; mutta kuten nähtiin malesialaisen matkustajakoneen alas ampumisessa, niin ohjuksilla on merkittävä vaikutus. Ja se surullisenkuuluisa ohjus oli vanha Buk.

Lisäksi, kun katselee vaikka Israelin toimia, lentävät he siellä edelleen F-16 hävittäjillä, joka on Hornettia vanhempi versio, mutta jota on päivitetty ja koneeseen on asennettu mitä uusimmat pelit sun vehkeet. Yhdessä iskussa he osaavat tuhota yksittäisen terroristijohtajan. Israelilla on myös ohjuspuolustusjärjestelmä, joilla he tuhoavat tehokkaasti ilmasta tulevat murkulat, lähinnä palestiinalaisten raketit jo ilmassa. Eikö nykyinen kalusto riitä? Ne pitää vain päivittää, jos käyttötunnit tulevat täyteen ja muutenkin.

Mihin me tarvitaan kaikkein nykyaikaisin kone, jossa sitä paitsi voi olla lastentauteja. Hornetit päivittämällä pystyisimme puolustamaan samoin tuloksin mutta halvemmalla.

Markus Malmi, Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet