Lukijat: Kerrostalo ei kuulu Lappeenrannan Maaherrankadulle

Lappeenrannan kaupunkikehityksen toimiala on valmistellut kaavaa, joka sallisi kuusi kerrosta korkean kerrostalon rakentamisen Maaherrankadun ja Urheilukadun kulmaan. Kaavaluonnos on nähtävillä mielipiteitä varten vielä kolmisen viikkoa.

Kaupunki on itse määritellyt Maaherrankadun pientaloalueen maakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi ympäristöksi. Kai tämän pitäisi ohjata kaavan valmistelua?

Asemakaava-arkkitehti Matti Veijovuori perustelee (ES 19.6.) hanketta sillä, että yleiskaavassa alue on määritelty keskustatoimintojen alueeksi, ja kaupunki on hakenut keskustasta täydennysrakentamisen mahdollisuuksia.

Kepeitä ovat Veijovuoren perustelut.

Yleiskaavan määre keskustatoimintojen alue kuullostaa kerrostaloilta ja liiketiloilta. Oikeasti se hyväksyy yhtä lailla niin sanotun matalatiiviin rivitalorakentamisen kuin kerrostalot.

Yleiskaavan ohjeen mukaan alueen suunnittelussa tulee pyrkiä eheyttämään kaupunkikuvaa. Yhtenäisiä ja sopusointuisia kortteleita ei kaupungissamme ole varjeltunut liikaa. Maaherrankadun varrella myös moderni on tehty kunnioittaen alueen mittakaavaa. Miksi tämä kaunis maisema pitää nyt tuhota?

Kaupunkimme keskustassa ei tarpeellisista täydennysrakentamisen kohteista ole pulaa.

City-korttelin Koulukadun puolen tontti jäi rakentamatta, kun Eksote ei lähtenyt siihen takuuvuokralaiseksi. Koulukadulla on muutenkin käyttämättä jo hyväksyttyä rakennusoikeutta. Torin itäpuolella Toikankadun varressa olisi luonteva paikka kuusi tai seitsemän kerrosta korkealle rakentamiselle.

Olettaisin arkkitehteja kiinnostavan haaste suunnitella Maaherrankadun varteen ympäristöönsä sopeutuva uudisrakennus, joka kuitenkin käyttää tehokkaasti tontin pinta-alan.

Joillakin rakennusliikkeillä näyttää olevan tavoitteena rakentaa mahdollisimman paljon ja äkkiä. Vaan miksi kaupungin kaavoitustoimen piti lähteä mukaan mokomaan leikkiin?

Jarmo Nieminen, Lappeenranta