Lukijalta: Veteraaneille ja lotille taksikyydit kuten ennenkin

Kela-taksikyydit ovat heinäkuusta alkaen käyneet arvaamattomammiksi myös veteraaneille ja sotainvalideille, lottia unohtamatta. Tuolloin Kela muutti ”kyytikäytäntöjään” ja nyt asiakkaiden on tilattava auto tuntia ennen toivottua lähtöaikaansa, jopa kauppareissulla on kotimatkalle tilattava uusi kyyti. Mutta kuten uutisista ja lehdistä olemme huomanneet, kyydit tulevat tunnin kuluttua, jos kohtalo on erityisen suotuisa.

Usein taksit ovat tulleet tunnin, parin myöhässä jos ollenkaan. Toki rintamallakaan ei aina voinut luottaa kohteeseen pääsystä ajallaan, käski sitten kuinka suuri sotaherra tahansa. Sillä siellähän oli naapuri vastassa, joten sen voi ymmärtääkin. Nyt ei ole vastassa kuin Kela ja Eksote.

Veteraani-ikäluokka ei hyppää tuosta vain kimppakyydin mukaan.

Tuo ei innosta uuteen systeemiin turvautumaan. He, jotka vielä jaksavat ja haluavat liikkua kotinsa ulkopuolelle, jäävät tuolla systeemillä kotiensa vangeiksi, mistä seuraa yksinäisyyttä, masentuneisuutta ja lisää kehon ongelmia. Herää miettimään, onko tuo käytäntö parempi tai edullisempi kellekään, sillä lisääntyneitten ongelmien hoito myös maksaa.

Kyytikavereiksi voi osua autollinen tuntemattomia samaan suuntaan matkaavia tai tuurilla saa matkustaa ihan itse, kuten oli haaveena. Veteraani-ikäluokka ei hyppää tuosta vain kimppakyydin mukaan, jotkut heistä on noudettava sisältä, ties mistä kerroksesta, jopa hissittömästä talosta. Aikaa siis kuluu, kun kuski noutaa kyytiläiset yksitellen. Vai seisotettaisiinko heitä tunti – tai ties miten kauan – pihalla odottamassa, jopa saapumatonta kyytiä. Odottaja saattaa olla melkoisen huonokuntoinen sotainvalidikin, kuinka hänen odotuksensa sujuisi ulkona ehkä jopa ilman istumismahdollisuutta. Noinko me osoitamme kiitollisuutemme heille, itsenäisyytemme puolesta taistelleille? Eivätkö he, elämänsä loppusuoralla olevat ansaitse parempaa kohtelua?

Joten olisiko liikaa toivottu, että taksikyyti, ainakin heille, veteraaneille, sotainvalideille ja lotille toimisi kuten aiemmin. Noin toimienkaan heidän taksikulunsa tuskin velottajan budjettia kaataa, ei etenkään, kun tuo asiakasryhmä kaiken aikaa hupenee, heitähän ei ole nytkään paljoa.

Jos kuluja on supistettava, tehtäköön se muilla keinoin, ei Suomen edestä taistelleiden elämää hankaloittavilla taksi-muutoksilla. Veteraaneja, lottia ja heidän työtään Suomen edestä kunnioittaen.

Anneli Pylkkönen, Lappeenranta

Kommentoidut