Lukijalta: Kiinteistöveron nostoa ei syytä hyväksyä

Lappeenrannan kaupunki tasapainoilee taloutensa kanssa ja valmis jälleen kasvattamaan meidän yhteistä velkataakkaamme lähivuosina. Kaikki hyvät lupaukset ovat tehty rikottaviksi.

Lappeenrannan asukas- ja alueneuvosto teki 2.3. esitykseni pohjalta aloitteen asumiskustannusten alentamiseksi. Laajan kaupungin omistajaohjausjoukon läsnäollessa 17.4. saimme vastauksen, että haaste on otettu vastaan ja kaikki toimialat lähtevät mukaan miettimään keinoja. Myös kaupunginhallitus käsitteli aloitteen 21.5. Pöytäkirja on kaikkien luettavissa.

Hulevesimaksun perintään ei olisi tässä vaiheessa muutoinkaan mitään aihetta.

Kaupungin strategia tähtää lukuisilla eri keinoin elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn kehittämiseen. Kaupunkikonsernissa tunnustetaan, että asumiskustannuksilla vaikutetaan sekä asukastyytyväisyyteen että kilpailukykyyn. Tätä haluamme myös me kaikki lappeenrantalaiset.

Pelkät korulauseet eivät tähän kuitenkaan johda. Kaupunkikonsernin johto ja luottamushenkilöt tarvitsevat tähän asiaan laajempaa ymmärrystä ja tahtotilaa. Asumiskustannusten alentaminen, kaupungin omien kiinteistöjen ongelmat ja liikuntapaikkarakentamisen investoinnit on syytä pitää kaikki erillään toisistaan.

Kiinteistöveron nosto, jätevesimaksun aleneminen 11,1 prosenttia ja hulevesimaksusta luopuminen ovat käsitykseni mukaan kovin vähän toisiinsa sidottavia asioita. Tuo kaikki tehdään ennakoiden sitä tilannetta, että Lappeenrannan Energian tuleva miljoonien investointikulu tullaan vielä tariffeja nostamalla maksattamaan käyttäjillä. Julkisuuteen annetut vertailut asumiskustannusten alentamiseen tällä toimenpiteellä ovat täyttä huijausta silloin, kun asiaa käsitellään avoimesti ja laajasti.

Hulevesimaksun perintään ei olisi tässä vaiheessa muutoinkaan mitään aihetta. Eikö "Green Lappeenranta" meitä juuri kannusta ottamaan talteen sadevedet ja käyttämään vähemmän puhdistettua vesiverkkovettä viheriöiden kasteluun, autojen ja pihakivien pesuun? Vai halutaanko että nuo kaikki tehdään Lappeenrannan Vesi Oy:n puhdistamalla vedellä ja kuljetetaan verkkoja pitkin pihoille?

Juhani Sirkiä, Lappeenrannan keskusta-alueen raadin puheenjohtaja ja Lappeenrannan asukas- ja alueneuvoston varapuheenjohtaja

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet