Lukijalta: Nyt on vastuullisuuden aika

Eduskunnan hyväksyttyä uuden alkoholilain päivittäistavarakaupasta aukeaa mahdollisuus ottaa myyntivalikoimaan aina 5,5 prosentin vahvuista olutta ja muita alkoholijuomia.

Nyt edellytetään panimoteollisuudelta ja kaupalta vastuullisuutta. Valikoimassa on syytä olla laadukkaita keskioluita jatkossakin. Alkoholijuomaveron ero merkitsee, että vahvat oluet ovat kalliimpia kuin keskiolut.

Kun noin 30 vuotta sitten ravintolajuomisessa oli opittu, että keskiolut oli maukkaampaa kuin nelosolut, alkoi nelosoluen kulutuksen suhteellinen alamäki. Suomi muuttui maaksi, jossa pääosa alkoholista nautitaan keskioluena. Siis ollaan siirrytty miedompiin juomiin. Toki niitä läträämälläkin voi tulla humalatilaan, ihan niinkuin kirkonkylän kioskeilla puolivuosisata sitten paksuposkisista pilseneripulloista melkoiset pöhnät tuli kirkonmenojen aikaan.

Nyt tehty päätös tasoittaa kansalaisten eriarvoisuutta, kun kunnissa, joissa ei ole Alkon myymälää, asukkaat voivat oman kunnan kauppiaalta ostaa nelosolutta halutessaan. Myös pienpanimoiden erikoistuotteet saavat helpomman pääsyn markkinoille.

Päätös toivottavasti vähentää matkustajatuontia Virosta, jossa nelosoluen hinta lähestyy suomalaishintoja.

Eduskuntakäsittelyn kuluessa olin näkeväni aikamoista hurskastelua, kun nelosoluen nauttijoiden eduskuntaan lähettämät edustajat pelkästään hallituksen esitysten vastustamisen ilosta äänestivät äänestäjiensä arvoista poikkeavasti. Toivottavasti vaaleissa muistetaan.

Iikko B. Voipio, Taipalsaari

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat