Lukijalta: Koronakriisissä on norpan suojelu toisarvoista

Koronakriisin keskellä ollaan huolissaan kotimaisen ruoan riittävyydestä. Kaupunkilainenkin huomaa että ruoka voi loppua kaupasta. Ruoka on kriisitilanteessa sellainen tuote, jonka riittävyydestä pitää jokaisen maan itse huolehtia. Kun siitä tulee pula, on turha luottaa tuontiin ja muiden maiden solidaarisuuteen.

Olisiko nyt aika ottaa esille verkkokalastuksen rajoitukset Saimaalla. Täällä Etelä-Savossa olemme Saimaan äärellä ja kymmeniä tuhansia ihmisiä on tullut ”pakoon” mökeilleen. Kalaa on Saimaassa, jos saisi pyytää. Katiskoilla ei ongelmaa ratkaista.

Kalastusyrittäjän mukaan, puhelin soi: onko kalaa? Huonon jäätalven vuoksi on erittäin huono ”varmuusvarasto” eikä sitä ihan nolliin voi myydä. Ensi kesäkin on tulossa ja ravintolat aukaisevat jossakin vaiheessa ovensa. Verkkorajoitukset estävät tehokkaasti kevään ja alkukesän luukalapyynnin.

Ammattikalastajat ovat ne yrittäjät, jotka turvaavat kalan saannin jalostukseen ja kulutukseen. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, ettei rajoituksilla estetä tätä toimintaa etenkään nyt. Toivottavasti osakaskunnatkin antavat mahdollisuuden harjoittaa tätä ammattia, joka tapahtuu usein epäinhimillisissä olosuhteissa. Myös maaseudun vakituiset asukkaat ja mökeillään ns. ”koronapakolaiset” voisivat itse hankkia terveellistä kotimaista kalaa ruokapöytäänsä, jos noita rajoituksia nyt purettaisiin. Osaltaan he vahvistaisivat maamme ruokahuoltoa. Vähävaraisen ihmiselle itsepyydetty kala tuo helpotusta ruokakustannuksiin.

Norppien pesälaskijat, rajoitusten valvojat ja muu suojelukaarti huomioikaa reaalimaailma, nyt jyllää Suomessa hengenvaarallinen pandemia, ja siirtykää auttamaan esim. näitä riskiryhmään kuuluvia ihmisiä. Kaikki muut ovat jo talkoissa.

Ollaan poikkeuksellisessa tilanteessa ja valmiuslainsäädännön perusteella voisi rajoitukset purkaa heti. Jos kuutteja on nyt menehtynyt huonon lumitilanteen vuoksi ja joku verkkoon, niin ei norppakanta hetkahda juurikaan. Välitavoite 400 norppaa oli vuosien päähän ja se on nyt jo saavutettu. Säästyneet ”norppakorvausrahat” voisi valtio käyttää terveydenhuollon kasvaviin kuluihin. Varakkaiden osakaskuntien virkistysmatkatkin kun jää suorittamatta.

Martti Laine

Puumala, Lieviskä