Pääkirjoitus: Lemin kunta tekee rajuja liikkeitä pakon edessä — Yt-neuvottelut ja verotuksen kiristyminen on viimeinen keino säilyä itsenäisenä

Lemin kunta on viimein käynnistämässä taloutensa tasapainottamista.

Osana pakettia kunta käynnistää ensi viikolla yt-neuvottelut, joista haetaan noin 350 000 euron pysyviä säästöjä. Summa tarkoittaa käytännössä noin kymmenen henkilön irtisanomista.

Talouden tasapainottamiseen tähdätään myös verotuloja lisäämällä. Vt. kunnanjohtaja Johanna Mäkelä esittääkin syksyllä laajaa veronkorotuspakettia, jolla haetaan noin 600 000 euron lisätuloja kunnan kassaan.

Pienessä kunnassa lääkkeet ovat rajuja, mutta ilmeisen välttämättömiä. Kunta on jo pitkään ollut talousahdingossa, mutta kierteen oikaisemiseksi rakenteellisia uudistuksia palvelutuotantoon ei ole tehty. Sen ovat myöntäneet myös poliittiset päättäjät.

Myös veropäätökset ovat olleet vaikeita. Epäluottamuksen vuoksi keväällä eronnut edellinen kunnanjohtaja Jussi Stoor esitti viime syksynä veronkorotuksia. Tuolloin ne eivät päättäjille kelvanneet, vaikka taloudelliset vaikeudet olivat jo nähtävillä.

Nyt kunta on pakon edessä, mikäli se aikoo pitää kiinni strategiastaan itsenäisenä kuntana. Lemin budjetista valtaosa menee sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavalle Eksotelle.

Pienessä kunnassa pelivara onkin melko pieni. Lakisääteisten palveluiden ulkopuolella on vain vähän mahdollisuuksia.

Lemi voi ahdingostaan vielä selvitä, mutta kaikki langat eivät ole enää omissa käsissä. Eksoten talous säätelee kaikkien kuntien tulevaisuutta. Pienissä kunnissa esimerkiksi jäsenmaksujen suuret korotukset ovat myrkkyä.

Luetuimmat