Pääkirjoitus: Lappeenrannan jätevedenpuhdistamoa pitää kursia kokoon – Oikeus ei ole saanut vieläkään asiaa päätökseen

Lappeenrannan uuden jäteveden puhdistamon rakentaminen venyy vuosi toisensa jälkeen. Uuden puhdistamon piti alun perin valmistua jo kuutisen vuotta sitten. Edelleen sekä sijoituspaikka että ympäristölupa ovat oikeuden käsittelyssä.

Vatvomisen taustalla on Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätös kumota Hyväristönmäen alueen osayleiskaava asukkaiden valitusten seurauksena. Oikeuden mukaan kaava oli ristiriidassa voimassa olevan maakuntakaavan kanssa.

Lappeenrannan kaupunki oli aiheesta eri mieltä ja valitti aiheesta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Sen linjausta odoteltiin vuodenvaihteessa, mutta edelleenkään aikataulusta ei ole tietoa.

Myös alueen ympäristölupa on edelleen oikeuskäsittelyssä. Asukkaat ovat tehneet siitä valituksen Vaasan hallinto-oikeuteen.

Käytännössä tilanne tarkoittaa sitä, että Lappeenrannan Energian pitää pian kursia kokoon vanhaa jätevedenpuhdistamoa. Sen tekniikka ei täytä nykyisiä ympäristönormeja. Yhtiö joutuu nyt pohtimaan, minkä verran se investoi väliaikaisiin parannuksiin. Veden lisäsuodatuksen rakentaminen olisi noin kahden miljoonan euron kustannus.

Investoinnit niin nykyiseen kuin tulevaankin jätevedenpuhdistamoon lähtevät lopulta kuntalaisten kukkarosta. Kaikkien etu olisi, että päätös sijoituspaikasta saataisiin pian. Asukkaiden näkökulmasta vuosia jatkunut taistelu on oikeutettu ja se on osa demokratiaa. Lopulta kuitenkin yleinen etu ajaa yksityisen edun ohi.

Jos tilanteesta hakee myönteisiä puolia, se voi olla ympäristön kannalta hyvä asia. Puhdistustekniikka kehittyy vuosi vuodelta. Lappeenrannalla Energian on nyt mahdollisuus ja velvollisuus päivittää suunnitelmat parhaiksi mahdollisiksi niin kuntalaisen kuin vesien laskupaikan Rakkolanjoenkin kannalta.