Pääkirjoitus: Hallitusohjelma alkaa olla valmis— Huomio kääntyy seuraavaksi salkkujakoon

Puoluejohtajien antamien lausuntojen perusteella alkaa näyttää vahvasti siltä, että uusi hallitus näkee päivänvalon ensi viikolla. Joitakin kysymyksiä on edelleen auki, mutta kun hallitusyhteistyön kannalta keskeiset talousasiat on nyt saatu sovittua, niin se avannee loputkin sumat.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne piti mahdollisena, että hallitusohjelma valmistui keskiviikkoiltaan mennessä. Tällöin puolueiden eduskuntaryhmien yhteinen seminaari voisi käsitellä sitä alkuviikolla ja presidentti nimittäisi Rinteen johtaman viiden puolueen hallituksen ensi viikon lopulla.

Tämä tietysti sillä edellytyksellä, että puolueiden päättävät elimet hyväksyvät neuvotellun ohjelman. Yllätyksiä voi tulla, sillä neuvottelujen viime vaiheet ovat perinteisesti ”iltalypsyn aikaa”, jolloin on vielä mahdollisuus yrittää saada omia näkemyksiään läpi sovun kaatumisen uhalla.

Aikataulu viivästyisi näin hieman siitä, mitä Rinne alun perin hahmotteli. Suoritusta voi silti pitää hyvänä, kun ottaa huomioon, että välissä on käyty eurovaalitkin. Uusille ministereille jäisi tällä aikataululla riittävästi aikaa perehtyä muun muassa EU-asioihin, ennen kuin Suomen puheenjohtajakausi heinäkuussa alkaa.

Hallitusohjelman valmistumisen jälkeen huomio kääntyy ministerien määrään, salkkujakoon ja ministerivalintoihin. Kaakkois-Suomen kannalta olisi hienoa, jos alueen painoarvo pysyisi samalla tasolla kuin päättyneellä vaalikaudella, jolloin vaalipiiristä oli neljä ministeriä. Vastuu alueellisesta tasapuolisuudesta on päähallituspuolueilla eli SDP:llä ja keskustalla, joilla on käytössään useita ministerisalkkuja.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Uusimmat uutiset