Pääkirjoitus: Välikysymys toi esiin hallituksen sisäisiä jännitteitä

Opposition hallitukselle esittämät välikysymykset ovat eduskunnan rutiinia, joihin tuskin koskaan sisältyy erityistä jännitystä. Pääasiana ei ole edes yrittää kaataa hallitusta, vaan nostaa jokin tärkeänä pidetty aihe keskusteluun.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) toimintaa kohtaan esitetty epäluottamuslausekin kaatui selvin numeroin 100—60, mutta tunnelma poikkesi normaalista välikysymysäänestyksestä. Tässä mielessä oppositio onnistui operaatiossaan tavallista paremmin, vaikka selvä tappio tulikin. Äänestystä edeltävät tapahtumat sekoittivat eduskunnan, puolueiden ja hallituksen arkea yllättävänkin paljon.

Epäluottamuslauseen pontimena ollut suhtautuminen aborttiin ja naisten oikeuksiin sekä Timo Soinin persoona aiheuttivat sen, että hallituksessa ilmeisesti ihan oikeasti pelättiin opposition voittoa. Äänestystä edeltävänä yönä hallituspuolueiden rivit komennettiin suoriksi, mutta tunteet ehtivät kuumentua kunnolla. Keskustan kouvolalaisen kansanedustajan Markku Pakkasen kokoomuksen suuntaan heittämä uhkaus kertoo siitä, mutta myös hallituksen sisällä olevista erimielisyyksistä. Pakkanenhan varoitti irtisanomissuojauudistuksen avaamisesta, jos kokoomus lipeää rintamasta. Jälkiselvittelyjä lienee tulossa, kunhan pöly on laskeutunut.

Perussuomalaisilla olisi ollut hyvä mahdollisuus näpäyttää entistä puheenjohtajaansa vuoden takaisesta puolueen hajottamisesta, mutta he päättivät sen sijaan painottaa ilmaisunvapautta. Tässä kannanotossa tuskin oli lopulta kyse Soinista, vaan perussuomalaisten kansanedustajien omista vaikeuksista sananvapauden ja laillisuuden rajankäynnissä.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi