Pääkirjoitus: Saimaan maakunta hyvä keskustelunavaus – Tavoitteena pitää olla alueen yhteinen menestys

Puumalan kunnanjohtaja nosti esiin ajatuksen Saimaan maakunnasta. Hän ehdottaa, että Lappeenrannan ympärille rakentunut Etelä-Karjala sekä Mikkeliä ja Savonlinnaa ympäröivä Etelä-Savo yhdistyisivät yhdeksi maakunnaksi.

Ehdotus vastaa ennen kaikkea Etelä-Savon rakoiluun. Savonlinnalaiset kurkottavat Kuopion suuntaan. Selvityksessä on, kannattaisiko sen sairaanhoitopiirin liittyä oman maakunnan sijaan Pohjois-Savoon.

Jos täällä ei löydy yhtenäisyyttä, eripuraisuudesta tulee valtakunnan päättäjille hyvä lyömäase.

Toisaalta ehdotuksessa on kyse koko alueen elinvoimasta. Molemmat maakunnat kipuilevat vähenevän väestön kanssa, ja kaikki pelkäävät toimintakyvyn vähenemistä.

Ajatus herätti tervetullutta keskustelua. Lappeenrannan kaupunginjohtaja esitti, että Kymenlaaksokin otetaan mukaan selvityskimppaan. Kannattaa muistaa, että asiat eivät etene, jos jokainen maakunta hakee vain omaa etuaan. Tavoitteena pitää olla yhteinen menestys.

Kaakkoisen Suomen täytyy joka tapauksessa olla aloitteellinen oman tulevaisuutensa suhteen. Maakuntien määrä nousee tapetille tulevaisuudessa, luki nykyisessä hallitusohjelmassa mitä vain. Alueen äänen kuulumisesta pitää huolehtia itse. Jos täällä ei löydy yhtenäisyyttä, eripuraisuudesta tulee valtakunnan päättäjille hyvä lyömäase.

Viimeksi tähän vetosi liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.). Marin kertoi tiistain tiedotustilaisuudessa, että hallitus ei lähde tässä vaiheessa edistämään ja investoimaan itärataan. Marin sanoi, että itärata ei ollut vielä valmis päätettäväksi.

Kymmenen Itä-Suomen kaupunkia on itäradan takana, mutta Kotka haluaa ensin päätöksen omasta rantaradastaan. Tässäkin asiassa kannattaa hioa Helsingin itäpuolella yhteinen ääni.

Luetuimmat