Timo Soinia on vaikea korvata

Timo Soinin vetäytyminen perussuomalaisten johdosta sai odotetun jatkon, kun puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ilmoittautui puheenjohtajakisaan. Samalla yksi mahdollisista pääehdokkaista puolustusministeri Jussi Niinistö, ilmeisesti yhteisymmärryksessä Terhon kanssa, kertoi jättävänsä kisan väliin.

Soinin ratkaisu on 20 vuoden vetovastuun jälkeen ymmärrettävä, mutta puolueen kannalta siihen sisältyy monta riskiä. Ensimmäinen voi laueta jo kuukauden päästä kuntavaaleissa. Perussuomalaiset on leimallisesti ollut Soinin puolue ja hänen siirtymisensä syrjään voi viedä uskottavuutta äänestäjien silmissä. Puolueen voitot ja viime aikoina toki myös kannatuksen hupeneminen on liitetty nimenomaan Soiniin.

Isompi riski liittyy puolueen tulevaisuuteen. Pystyykö se jatkamaan vaivoin hankitulla ”salonkikelpoisella” linjalla vai ottavatko maahanmuuttokriittiset voimat sen haltuunsa, jolloin yhteistyö muiden puolueiden kanssa voi vaikeutua? Maahanmuuttokriittisten johtohahmo, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on luvannut kertoa omista aikeistaan ensi viikolla. Olisi yllättävää, jos Halla-aho ei asettuisi ehdolle. Jos hän ei nyt sitä tekisi, niin milloin sitten?

Soinin seuraajavalinta johtaa samalla ministerikierrätykseen. Soini haluaisi jatkaa ulkoministerinä, mutta perinteisesti puolueen puheenjohtajan salkku on edustanut hallituksen ” raskasta sarjaa”. Muut puolueen ministeripostit ovat tässä katsannossa vähempiarvoisia. Ongelmia voi siis tulla.

Perussuomalaisten julkisuuskuva muuttuu joka tapauksessa. Soini on ollut politiikassa persoonallisuus, jota on vaikea korvata.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat