Pääkirjoitus: Päätöksenteon pöytätavoista vikaa Parikkalassa

Etelä-Karjalan pohjoisimmassa kunnassa Parikkalassa kiistellään taas. Kunnanjohtajan mukaan hänet sivuutettiin kunnan osittain omistaman rajayhtiön perustamisprosessissa. Nyt koko yhtiön perustaminen näyttää epävarmalta.

Parikkalan kunnanhallitus päätti kesällä Parikkalan raja Oy:n perustamisesta. Yhtiön kuuluisi rakentaa erilaisia rajanylitykseen liittyviä palveluita paikallisille yrityksille.

Kunnanhallitus määritti, että osakassopimus olisi pitänyt hyväksyttää kunnanhallituksella ennen yhtiön perustamista. Kunnanjohtajan mukaan hänen alaisenaan työskentelevä elinkeinojohtaja toimi kuitenkin omavaltaisesti viemällä hakemuksen eteenpäin ilman hallituksen ja hänen hyväksyntää. Hakemuksen mukaan yhtiön omistavat kunta ja yksi paikallinen yritys. Yhtiön toimitusjohtajaksi on nimetty elinkeinojohtaja itse.

Toimintatavat vaikuttavat erikoisilta, eivätkä varmasti herätä parikkalalaisten luottamusta. Jos kunta omistaa yhtiötä, toki poliitikkojen pitää päästä päättämään osakkaista ja vastuupaikoista. Onko Parikkalan ylipäätään järkevää olla yhtiössä, jossa se on vähemmistöosakas veronmaksajien rahoilla?

Olivat kiistan juuret missä hyvänsä, Parikkalassa pitää nyt puhdistaa pöytä.

Pienten kunnantalojen kiistat nousevat uutisiin Etelä-Karjalassakin tuon tuosta. Omat kähinänsä ovat olleet niin Lemillä kuin Taipalsaarellakin. Kun haasteet lisääntyvät talouden kiristyessä ja väen ikääntyessä, aikaa ja energiaa ei kannattaisi haaskata sisäisiin kiistelyihin. Ongelmia on muutenkin.

Haaste on se, että uudistaminen vaatisi uusien päättäjien nousua politiikan pelipaikoille ja kunnanjohtajilta vahvaa johtajuutta. Tämä koskee koko Etelä-Karjalaa. Jos päätöksenteon käytöstavat uupuvat, kuka viitsii tulla edes pöytään?

Luetuimmat