Pääkirjoitus: Viranomaiset hakevat uusia keinoja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan

Poliisi kertoi maanantaina isosta operaatiosta, jonka tavoitteena oli lopettaa United Brotherhood -jengin toiminta Suomessa. Harvinaisen laajassa iskussa otettiin kiinni 18 jengiläistä sekä takavarikoitiin runsaasti aseita ja huumausaineita. Rikoshyötyä saatiin poliisin arvion mukaan turvaan 2,6 miljoonaa euroa.

United Brotherhood valikoitui näyttävän operaation kohteeksi, koska viranomaiset pitävät sitä Suomen vahingollisimpana väkivaltarikosten määrällä mitattuna. Jengin toimintaa luonnehditaan ammattimaiseksi ja sotilaallisesti järjestäytyneeksi.

Euroopassa järjestäytynyt rikollisuus on yhä kasvavampi ongelma. Europolin mukaan Euroopassa toimii yli 5 000 rikollisjärjestöä ja Suomessakin seitsemän. Isku kertoo, että ongelmaan nyt on päätetty tarttua tosissaan.

Poliisioperaatioiden lisäksi viranomaiset ovat tuomassa myös uuden keinon rikollisjärjestöjen toiminnan vaikeuttamiseksi. Poliisihallitus vaatii oikeudessa, että United Brotherhood ja sen alayhdistys Bad Union on määrättävä välittömään toimintakieltoon ja myöhemmin oikeuskäsittelyn päätteeksi lakkautetuiksi kokonaan. Kanteen mukaan yleinen etu ja turvallisuus sekä pakottava yhteiskunnallinen tarve edellyttävät järjestöjen toiminnan lakkauttamista. Rikollisen toiminnan lisääntyessä on perusteltua, että myös viranomaiset hakevat uusia ratkaisuja.

Kanne on hyvin poikkeuksellinen, sillä aikaisemmin Suomessa sellaista ei ole kohdistettu rikollisryhmän toiminnan lopettamiseksi. Nähtäväksi jää, meneekö kanne läpi oikeudessa. Ja jos yksi järjestö pystytäänkin hajottamaan, niin ottaako joku muu sen paikan rikollismaailmassa?

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi