Liikkuminen vain vähenee

Nuorten liian vähäisestä liikkumisesta on puhuttu jo vuosia, mutta kehitys näyttää kulkevan vain huonompaan suuntaan. Liikuntatottumuksia selvittäneen Liitu-tutkimuksen mukaan yläkoululaisten tilanne alkaa olla jo hälyttävä. Lähes 40 prosenttia 9.-luokkalaisista liikkuu niin vähän, että heidän riskinsä sairastua myöhemmällä iällä elintasosairauksiin kasvaa merkittävästi, ellei meno muutu. Koululaisten liikunnallisia taitoja mittava Move-tutkimus puolestaan ennustaa nykynuorille tuki- ja liikuntaelinsairauksia.

Kokonaiskuvaa synkistää vielä se, että liikunnan harrastaminen on jakautunutta. Osa nuorista liikkuu ahkerastikin, mutta osa ei käytännössä ollenkaan, vain puoli tuntia päivässä. Kyse alkaa olla jo kansaterveydellisestä ongelmasta, jolle pitäisi tehdä nopeasti jotakin.

Liikunnasta tulisi saada osa nuorten elämäntapaa. Koulumaailmassa tästä on saatu hyviä kokemuksia Liikkuva koulu -toiminnalla, jossa liikkuminen yhdistetään koulun muuhun toimintaan. Oppitunteja voidaan keskeyttää liikuntatauon ajaksi, tai liikunta on osa jonkin muun oppiaineen opetusta. Tulokset ovat olleet hyviä.

Myös vanhempien tulisi hoputtaa lapsiaan liikkumaan. Monet vanhemmat tekevät karhunpalveluksen lastensa terveydelle kuljettaessaan heitä autoilla kouluun ja harrastuksiin. Kävellen tai pyörällä menemällä koululainen saisi jo osan päivittäisestä liikuntatavoitteestaan täytetyksi.

Koululaisten liikkumattomuudesta syytetään tietokoneita ja älypuhelimia. Ne ovat kuitenkin tulleet nuorten elämään jäädäkseen. Syyttelyn sijasta pitäisi keksiä keinoja yhdistää laitteet liikkumiseen Pokemon Go -pelin tapaan.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@esaimaa.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.