Pääkirjoitus: Rokotteita tarvitaan itärajalla – Vaikka tartuntoja on vähän, riskit ovat suuret

Koronarokotteiden saatavuusongelmat jatkuvat. Sen seurauksena on herännyt keskustelu, miten rokotteita pitäisi jakaa eri alueille. Suomen strategian mukaan eri sairaanhoitopiirit ovat saaneet niitä suhteessa väestöön.

Muun muassa HUSin diagnostiikasta vastaava Lasse Lehtonen ja Suomen yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen ovat ehdottaneet, että rokotteet jaettaisiin toisenlaisin kriteerein. Lehtonen on puhunut isojen kaupunkien rokottamisesta ensin. Pentikäinen esitti viikonloppuna, että rokotukset pitää kohdentaa ensin niille alueille, missä tartuntoja on paljon.

Kumpikin lähestymiskulma tarkoittaisi, että eteläkarjalaiset olisivat todennäköisesti viimeisten rokotettavien joukossa. Tämä voisi olla kohtalokas ratkaisu koko Suomen terveysturvallisuuden kannalta.

Etelä-Karjalassa tartuntojen määrä on tällä hetkellä hallinnassa, mutta riskit ovat Venäjän tautitilanteen takia suuret.

Jos yksikin ylittäjä päivässä tulisi alueelle kantaen viruksen brittimuunnosta, Etelä-Karjalan tartuntamäärät kasvaisivat nopeasti.

Rajaliikennettä kulkee vain alle kahdeksan prosenttia koronaa edeltävästä ajasta. Tammikuussa Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla ylittäjiä on ollut päivittäin noin 1 500, josta noin 30 prosenttia henkilöliikennettä.

Silti sadoittain ihmisiä liikkuu Venäjältä Suomeen joka päivä. Jos yksikin ylittäjä päivässä tulisi alueelle kantaen viruksen brittimuunnosta, Etelä-Karjalan tartuntamäärät todennäköisesti kääntyisivät nopeaan kasvuun.

Etelä-Karjalan osalta rokottamista ei voi lykätä myöskään siksi, että täällä on otettu vastaan rajojen rajuimmat iskut. Alueelta on arvioitu hävinneen viime vuoden aikana 900 työpaikkaa ja 200 miljoonaa euroa venäläismatkailijoiden kaikkoamisen takia.

Heti kun tilanne sen sallii, raja pitää voida avata. Silloin ihmisten turvallisuuden kannalta olennaista on, että mahdollisimman moni rajan läheisyydessä on saanut rokotteen.

eeva.sederholm@esaimaa.fi