Pääkirjoitus: Valtuustot kaipaavat uusia kasvoja

Tulevana vuonna valitaan uudet päättäjät kunnan- ja kaupunginvaltuustoihin. Vaaliasetelmat tarkentuvat syksyn mittaan, mutta jotain tiedetään jo nyt.

Moni nykyvaltuutetuista niin Lappeenrannassa kuin Imatrallakin aikoo pyrkiä jatkokaudelle. Varmasti jatkoon ilmoittaa pyrkivänsä lähes puolet lappeenrantalaisvaltuutetuista, Imatralla kolmannes.

Varmojen luopujien joukossa on tällä tietoa enimmäkseen niitä, jotka kertovat tekevänsä tilaa nuoremmille. Lappeenrannassa pois jäävät Tapio Arola (kesk.), Jukka Lohko (kesk.), Marjatta Moilanen (kd.), Seppo Smolander (sd.) ja Armas Timonen (sd.).

Imatralla luopujiin kuluvat ainakin Anu Urpalainen (kok.) Heikki Tanninen (sd.), Lahja Id (sd.), Anne Nissinen (sd.), Erkki Saarimäki (sin.) sekä Anssi Piirainen (vas.)

Ehdokkuutta vielä puntaroivien joukkoon kuuluu näkyvissä asemissa olevia päättäjiä. Lappeenrannassa kansanedustajat Anneli Kiljunen (sd.) ja Ari Torniainen (kesk.) pohtivat omaa ratkaisuaan vielä. Myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola demareista miettii edelleen, pyrkiikö jatkamaan yli 40 vuotta kestänyttä uraansa politiikassa. Imatralla kaupunginhallitusta luotsaava Anna Helminen (kok.) antaa vielä odottaa omaa ilmoitustaan.

Töitä tulevallakin valtuustokaudella riittää. Korona on jo lykännyt monia päätöksiä tulevaisuuteen. Lappeenrannassa on mahdollista, että niin jätevedenpuhdistamo, jäähalli kuin lentokenttäkin ovat jälleen valtuutettujen asialistalla. Imatralla jäihin laitettu uimahalli-urheilutalo nousee esiin vaalien jälkeen, samoin kiistellyt kaava- ja rakentamishankkeet ovat taatusti listoilla.

Tulevat vaalit antavat mahdollisuuden myös päättäjäkaartin uudistumiselle, etenkin kun tunnettuja nimiä jää pois. Myönteistä on, että monella ensimmäisen kauden valtuutetulla on intoa jatkaa työtään. Heidän lisäkseen ehdokaslistoille voi toivoa ihan uusia ja yllättäviä nimiä perinteisen politiikan ulkopuoleltakin.

Uusiutumista tarvitaan kahdesta syystä. Ensinnäkin valtuustoissa pitää kuulua myös nuorten sukupolvien ääni. Toiseksi Etelä-Karjalan äänen kuuluu valtakunnan kentillä vain, jos täältä kasvaa uusia poliitikkopolvia.

eeva.sederholm@esaimaa.fi