Pääkirjoitus: Lääkäripula Eksotelle suurempi ongelma kuin rakennukset

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kustannukset pysyvät keskusteluissa myös tällä hallituskaudella.

Keskussairaalan nykyisiin rakennuksiin on suunnitteilla lähes 60 miljoonan euron investoinnit. Se on paljon rahaa. Vertailukohdaksi voi ottaa vaikka Lappeenrannan suunnitteleman jätevedenpuhdistamon, johon kaupunki suunnitteli investoivansa suunnilleen saman verran.

Eksoten rooliin palvelujen tuottajana ei ole tiedossa suuria muutoksia. Lisäkuluja hallitus saattaa olla kaatamassa kuntien niskaan muun muassa hoitajamitoitusta nostamalla.

Eksoten ja kuntien täytyy siis löytää yhteinen sävel siitä, miten palveluja saadaan parannettua niin, että investoinnit saadaan katettua ja muut kustannukset eivät nouse.

Lääkettä Eksote on etsinyt palvelujen keskittämisestä. Tämä on kuitenkin poliittisesti kivinen tie.

Vuodepaikkojen keskittäminen keskussairaalaan ei näytä toteutuvan ainakaan Imatran ja Parikkalan osalta. Eksoten valtuusto edellytti keväällä vuodeosastojen säilyttämistä Imatran seudulla. Imatralaispoliitikot ovat myös ehdottaneet sote-keskuksen perustamista Attendolle myytyihin Honkaharjun tiloihin.

Parikkalan toimipiste säilyy jollain kaavalla. Tältä osalta linja on karttaa katsomalla perusteltu. Välimatka Parikkalasta Lappeenrantaan on sata kilometriä. Honkaharjun osalta tilanne ei ole niin yksiselitteinen.

Rakennuksia suurempi ongelma eteläkarjalaisille on kuitenkin lääkäripula. Hallitusohjelman mukaan lääkärien paikkoja terveyskeskuksissa lisätään noin tuhannella. Tämä voi ratkoa ongelmia isoissa kaupungeissa. Eksoten osalta ongelma on kuitenkin jo vuosia ollut se, että edes nykyisiä lääkäripaikkoja ei saada täyteen. Uuden hallituksen kannattaisikin pistää paukkuja sen mietintään, miten pienten paikkakuntien houkuttelevuutta saadaan lääkärien silmissä lisättyä.