Pääkirjoitus: Taipalsaari sai hetken hengähdystauon – Talouden ongelmat eivät silti ratkenneet

Taipalsaarella nähtiin keskiviikkona erikoinen tapaus. Valtuuston piti päättää illan kokouksessa muun muassa kyläkoulun lakkauttamisesta ja esiopetuksen säästöistä. Yllättäen koko säästöohjelma vedettiin pois listoilta.

Valtuustosaliin kerääntyneet vehkataipalelaiset poistuivat paikalta tyytyväisinä. Asukkaat ehtivät nousta gallialaiskylän voimalla taisteluun oman kyläkoulunsa puolesta. Kunnantalolta oli jo ehditty penätä työrauhaa, koska tunteen palo näkyi sen mukaan epäasiallisesti sosiaalisessa mediassa ja sähköpostissa.

Koko episodi kertoo huonoa kunnan prosesseista. Ongelma oli, että säästötarve oli laskettu todellisuutta suuremmaksi. Julkisuuteen näytti, että vasta kokouksen alla Eksotesta tullut puhelu havahdutti kunnan tarkistamaan laskelmia. Huono valmistelutyö aiheutti turhan kuohunnan.

Toki taustalla on inhimillisiä seikkoja. Viime aikoina kunnan johtavien viranhaltijoiden vaihtuvuus on ollut suurta. Kunnanjohtaja erosi kesällä, ja loppuvuosi mentiin poikkeusjärjestelyillä.

Uudesta käänteestä huolimatta kunnan rahakirstu ei suuresti pullistunut. Seuraavaksi virkamiehet valmistelevat uuden säästöesityksen. Vehkataipaleen koulu näyttää nyt ainakin toistaiseksi säästyneen, mutta varhaiskasvatus lienee säästölistalla jo tänä vuonna.

Höyläystä nähtäneen myös tulevina vuosina. Väestö ikääntyy ja maksut Eksotelle kasvavat.

Taipalsaarella riitti pitkään lapsia, mutta nyt se on kasvokkain saman väestökurimuksen kanssa kuin muut Etelä-Karjalan pikkukunnat. Vuoteen 2025 mennessä perusopetuksesta häviää nykyisen ennusteen mukaan 60-70 lasta. Tämä on yksi vehkataipaleellinen.

Toisaalta kunta miettinee nyt tarkkaan, voisiko gallialaiskylässä olla sille kasvun mahdollisuus. Ehkä aktiiviseen kylään panostaminen vaikka kaavoituksella toisi kuntaan uusia asukkaita.

Eeva Sederholm

eeva.sederholm@esaimaa.fi