Pääkirjoitus: Kulmunin lähtö ministerin virasta tarkoittaa myös keskustan puheenjohtajan vaihtumista

50 000 euroa veronmaksajien rahoja esiintymiskoulutukseen.

Ylen tuore gallup, jossa keskustan kannatus mataa 10,7 prosentissa.

Kun nämä asiat paljastuivat tällä viikolla kahden päivän välein, valtiovarainministeri Katri Kulmunilla (kesk.) ei jäänyt vaihtoehtoja: hän ilmoitti erostaan ministerin virasta eilen perjantaina iltapäivällä.

Kulmunin ratkaisu oli ainoa oikea johtopäätös tilanteessa, jossa omat, puolueen ja valtion rahat näyttivät menneen pahasti sekaisin.

Erityisesti valtiovarainministeriltä vaaditaan tarkkuutta rahojen kanssa. Vaikka Kulmuni ei olekaan todennäköisesti tiennyt koulutuslaskun loppusummaa, hänen olisi pitänyt kysyä ja tietää.

Kulmuni ilmoitti eilen jatkavansa keskustan puheenjohtajana. Selvää on, että jatko on lyhyt ja syyskuussa Kouvolasta alkanut puheenjohtajakausi jää lyhyeksi.

Kulmunista ei tullut keskustalle sitä kaivattua sateentekijää, jollainen hänestä haluttiin hieman väkisinkin leipoa.

Keskustan seuraava sääntömääräinen puoluekokous järjestetään Oulussa syyskuun alussa. Tuolloin Kulmuni siirtyy syrjään ja hänen seuraajakseen valitaan mitä todennäköisimmin Annika Saarikko.

Saarikolla oli työntöä puheenjohtajaksi jo viime vuonna, mutta perhe-elämä ja perheenlisäys ajoivat politiikan edelle. Paluu eduskuntaan ja ministeriksi tapahtuu kesälomien jälkeen tänä vuonna.

Muita todennäköisiä puheenjohtajakandidaatteja ovat Kouvolassa kakkoseksi jäänyt puolustusministeri Antti Kaikkonen ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

Kulmunin kohtalona oli se, että keskusta ei ollut valmis uuteen hallituskauteen Juha Sipilän repivän kauden jälkeen. Suurin osa keskustalaisista halusi ja halunnee yhä oppositioon.

Keskustaa on kypsyttänyt sekin, että hallituskumppani SDP:n suosio on noussut kohisten pääministeri Sanna Marinin ansiosta.

Uusimmat uutiset