Pääkirjoitus: Koronan vaikutukset yrityksiin taklattava mahdollisimman tehokkaasti – Etelä-Karjala ei kestä konkurssiaaltoa

Korona vaikuttaa tai tulee vaikuttamaan myös lähes kaikkiin eteläkarjalaisiin yrityksiin.

Tämä näkyy Keskuskauppakamarin yrityksille suuntaamassa kyselyssä. Nopealla aikataululla tuotettu kysely kertoo, että sopeutustoimia on jo aloitettu monissa yrityksissä.

Eniten korona vaikuttaa matkailu- ja ravitsemusalalle. Myös kaupan ala odottaa vaikeuksia.

Tämä korostuu Etelä-Karjalassa sen jälkeen, kun hallitus teki päätökset rajojen sulkemisesta. Pian näemme, miltä maakunta näyttää ilman turisteja.

Yrityksiä ei saa jättää pulaan. Jos konkurssiaalto pyyhkii yli Etelä-Karjalan, se vie yritysten mukana myös tuhansia työpaikkoja.

Käytännössä kyse olisi taloudellisesta katastrofista, josta toipuminen kestäisi vuosia. Vaikutukset eivät siinä tapauksessa jää vain yksittäisten yritysten ja yrittäjien kontolle. Myös verovaroin ylläpidettävä julkinen sektori joutuisi suuriin rahoitusvaikeuksiin. Kaikki kunnat eivät Etelä-Karjalassakaan kestä verotulojen romahdusta.

Jo nyt on selvää, että paluu koronaa edeltäneisiin ei tapahdu sormia napsauttamalla. Sama koskee yrityksiä, niiden toipuminen kriisistä ottaa aikansa.

Maan hallitus on jo esitellyt toimia, joilla pyritään pelastamaan yrityksiä. Tukipaketti on saanut jo kritiikkiä siitä, että toimet eivät ole riittäviä.

Etelä-Karjalassa yrittäjäjärjestö hakee tukea oman Karjalove-verkostonsa kautta. Yritykset ovat jo jonkin aikaa kehittäneet verkostoa niin, että eteläkarjalaiset yrittäjät voisivat käyttää paremmin kotiseutunsa yrittäjien palveluja.

Tavalliset kuluttajat voivat myös tarkastella ostoskäyttäytymistään Karjaloven hengessä. Oman maakunnan palvelujen käyttäminen auttaa alueen yrittäjiä pahimman yli.