Pääkirjoitus: Hallituksen vuoro lisätä painetta irtisanomiskiistassa

Hallitus pääsi yllättämään ay-liikkeen kunnolla kertoessaan vievänsä irtisanomiskiistan eduskunnan luottamusäänestykseen. Muodollisesti kyseessä on hallituksen tiedonanto sen työllisyyspolitiikasta, mutta poliittisella kentällä se on tulkittu niin, että tässä haetaan valtakirjaa irtisanomissuojan heikennyksen eteenpäin viemiseksi palkansaajien vastustuksesta piittaamatta

On poikkeuksellista, että hallitus hakee eduskunnalta tukea hankkeelle, josta ei vielä ole esitystä. Hallitus on syyttänyt ammattiyhdistysliikettä riidan politisoinnista. Tiedonannollaan se itse varmistaa kiistan politisoinnin lopullisesti. Kuten taannoisessa Soini-äänestyksessä, hallituspuolueiden kansanedustajilla ei ole mahdollisuutta äänestää epäluottamusta, koska se merkitsisi hallituksen kaatumista ja uusia vaaleja – oli edustaja irtisanomisasiasta sitten mitä mieltä tahansa.

Hallituksessa lasketaan, että eduskunnan antama luottamuslause työllisyyspolitiikalle horjuttaa palkansaajajärjestön vastarintaa ja lakkoilusta ja muista vastatoimista luovutaan. Toistaiseksi tällaisesta ei ole näkynyt merkkejä, vaikka STTK:n puheenjohtaja Antti Palola viittasikin eduskunnalle annettavaan työrauhaan käsittelyn ajaksi. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi, ettei hallituksen yllätysveto muuta mitään.

Jos ja kun hallitus saa eduskunnan luottamuksen politiikalleen, sillä ei oikeastaan ole muuta mahdollisuutta kuin viedä asia loppuun saakka. Ay-liikkeen harkittavaksi jää, tullako hallitusta vastaan vai jatkaako vastarintaa ja ottaa riski siitä, että irtisanomissuojan heikentyminen toteutuu täysimääräisenä.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi