Pääkirjoitus: Ilkivalta ei kuulu poliittiseen kulttuuriin

Perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren kodin ikkunat rikottiin hänen lomamatkansa aikana. Huhtasaari on kertonut myös saaneensa epäasiallisia viestejä, ja hänen asuintalonsa seinää on töhritty törkeällä kirjoituksella.

Huhtasaaren ja hänen taustaryhmänsä valtavirrasta poikkeavat ajatukset ärsyttävät monia, mutta se ei mitenkään oikeuta tällaisiin tekoihin. Ilkivalta ja epäasiallinen solvaaminen eivät kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan eivätkä poliittiseen kulttuuriin. Jokaisen on saatava toimia politiikassa, asettua ehdolle ja esittää mielipiteitään vapaasti pelkäämättä joutuvansa ilkivallan tai väkivallan kohteeksi – etenkin jos toimii lain mukaisesti ja kunnioittaa pelisääntöjä.

Onneksi tällainen häiriköinti on Suomessa harvinaista. Poliitikot, kuten monet muutkin julkisessa ammatissa toimivat, ovat toki saaneet some-aikana tottua solvauksiin, mutta ilkivalta on poikkeuksellista. Alexander Stubb (kok.) sai pääministerikaudellaan kolajuomaa päälleen, ja hänenkin asuntonsa ikkunat rikottiin ilmakiväärillä. Ampujat saatiin kiinni ja tuomittiin, eikä tapaukseen liittynyt ilmeisesti poliittisia motiiveja. Huhtasaaren tapauksen tekijöitä ei ole tavoitettu, mutta teko vaikuttaa poliittiselta. Toivottavasti poliisi tavoittaa myös tästä teosta vastuulliset.

Yleensä tällaiset teot kääntyvät itseään vastaan. Jos kivittäjillä oli tarkoitus horjuttaa Huhtasaaren vaalikampanjaa, niin todennäköisesti käy päinvastoin. Ehdokas itse sisuuntuu ja jatkaa entistä rohkeammin, ja äänestäjät tuntevat sympatiaa kaltoin kohdeltua ehdokasta kohtaan.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat