Pääkirjoitus: Raiskaus vai hyväksikäyttö?

Korkein oikeus KKO on pitänyt voimassa Turun hovioikeuden päätöksen, jonka mukaan sukupuoliyhteys 10-vuotiaan kanssa ei ollut raiskaus. Hovioikeus tulkitsi, että kyseessä oli seksuaalinen hyväksikäyttö. Alempien oikeusasteiden päätökset herättivät kummastusta ja saivat aikaan vilkkaan keskustelun, joka jatkuu nyt KKO:n ratkaisun jälkeen.

Käräjäoikeus ja hovioikeus perustelivat lievempää tulkintaa sillä, että tapaus ei täyttänyt raiskauksen tunnusmerkkejä eli sukupuoliyhteyden aikana ei käytetty väkivaltaa eikä lapsi ollut pelko- tai muuten avuttomassa tilassa.

Kun kyseessä on 10-vuotias lapsi, niin on melko uhkarohkeata arvioida hänen tilaansa tällaisessa hyvin emotionaalisessa tapahtumassa. Vuonna 2014, kun raiskausta koskevaa lainsäädäntöä uudistettiin, niin raiskaukseksi alettiin luokitella myös sammuneen tai muuten avuttoman ihmisen hyväksikäyttö. Vasta 10-vuotiaan lapsen ja 22-vuotiaan miehen suhteessa aikuisen vaikutusvalta lapseen on niin suuri, ettei voi puhua tasavertaisesta tilanteesta vaan uhrin osa on alisteinen.

Oikeusoppineet ovat ehtineet arvostella raiskausta koskevaa lainsäädäntöä tältä osin vanhentuneeksi. Nyt onkin hyvä tilaisuus uudistaa pykäliä, sillä eduskunta sai maaliskuussa käsiteltäväkseen aloitteen, joissa raiskauksen määritelmää rikoslaissa laajennettaisiin. Tuolloin puhuttiin siitä, että lakiin lisättäisiin suostumuksen puute. KKO:n ratkaisun jälkeen tulee ottaa harkittavaksi, onko sukupuoliyhteys tiettyyn ikärajaan asti aina raiskaus. Käydyn keskustelun perusteella sellainen tulkinta vastaisi yleistä oikeustajua paremmin kuin nyt tehdyt ratkaisut.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset