Pääkirjoitus: Lapsiperheille olisi nyt tilaisuus osoittaa tukea

Suomen taloudessa menee nyt lujaa; työllisyys kohenee, yritysten tulokset paranevat, vienti vetää ja valtion velanottokin on kääntynyt laskuun. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikilla menisi hyvin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n viime vuonna tekemän selvityksen mukaan Suomessa on noin 60 000 köyhää perhettä. Köyhyys koskettaa noin 126 000 lasta.

Juuri lapset ovat yhdistävä tekijä suomalaiselle köyhyydelle. Vaikeimmassa asemassa ovat yksinhuoltajaperheet, monilapsiset perheet ja pienten lasten perheet. Lapsettomissa työssä käyvissä perheissä on hyvin vähän köyhyyttä.

Huomionarvoista on, että nykyisin köyhyys lyö ikään kuin läpi koko yhteiskunnan. THL:n mukaan esimerkiksi korkeakoulutettujen huoltajien perheiden osuus köyhistä on parissa vuosikymmenessä moninkertaistunut.


Lapsiperheet ovatkin joutuneet vuosikymmenen jatkuneen laman maksumiehiksi, kun perhepoliittisia etuja on heikennetty. Lapsilisät ovat 30 prosenttia alhaisemmalla tasolla kuin vuonna 1994, jolloin Suomi alkoi toipua nykyistä paljon vaikeammasta lamakaudesta.

Suomen talous kiitää nyt korkeasuhdanteen huipulla. Valtiontalouden ongelmat ovat edelleen läsnä ja kasvuvauhdinkin ennustetaan hiipuvan jo tulevana vuonna. Sen takia  – tai siitä huolimatta – nyt olisi hallitukselle sopiva hetki osoittaa kasvusta tukea myös lapsiperheille. Kaikki niukkuudessa elävät eivät tässäkään noususuhdanteessa työllisty eivätkä pääse nauttimaan kasvun hedelmistä. Lapsiperheille annettu tuki ei karkaa ulkomaille, eikä jää makaamaan pankkitileille. Ne eurot menevät tarpeelliseen kulutukseen ja pyörittävät yhteiskuntaa.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat