Sote vaikuttaa kuntavaaleihin

Kuntavaaleihin on runsaat neljä kuukautta aikaa. Puolueet ja muut ryhmittymät ovat jo julkistaneet ehdokasnimiään, mutta muuten vaalit ovat vielä taka-alalla. Politiikan näyttämöä hallitsevat hallitus ja eduskunta.

Asetelma näkyy myös Alma Median lehtien teettämän kuntavaalikyselyn tuloksissa. Ne noudattavat viime viikkoina julkistettuja eduskuntavaalitutkimuksia, vaikka kyseessä ovat luonteeltaan erilaiset vaalit. Kyselyssä SDP johtaa 21,5 prosenttiyksikön kannatuksella. Seuraavina tulevat keskusta (19,5) ja kokoomus (17,1). Merkittävin ero eduskuntavaalikyselyihin on siinä, että perussuomalaiset (11,6) ovat nyt vihreitä (11,2) edellä. Tosin ero jää reilusti virhemarginaalin sisään.

Edellisiin kuntavaaleihin verrattuna suurin häviäjä näillä luvuilla olisi kokoomus, joka vuonna 2012 sai 21,9 prosentin kannatuksen. Suurimpia voittajia taas olisivat vihreät, jotka ovat nyt 2,7 prosenttiyksikköä edellä vuoden 2012 tulosta

Tulevia kuntavaaleja leimaa merkittävästi kunnan roolin muuttuminen kesken vaalikauden. Sote- ja maakuntauudistukset vievät kunnilta merkittävästi sekä rahaa että päätösvaltaa. Nähtäväksi jää, miten valtuustojen kutistuva rooli innostaa kansalaisia toisaalta ryhtymään kunnallisiksi päättäjiksi sekä toisaalta äänestämään vaaleissa. Viime kuntavaaleissa äänestysprosentti oli vain 58,2. Vaarana on, että se laskee siitäkin, kun valtuutettujen vaikutusvalta vähenee.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen jälkeenkin valtuutetuille jää asukkaiden kannalta tärkeitä paikallisia asioita päätettäväksi. Sellaisia ovat esimerkiksi koulut ja kaavoitus, joilla on suuri merkitys hyvinvointiin.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@esaimaa.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.