Pääkirjoitus: Uudenvuodenyön räiskeen rajaaminen vain ammattilaisille kerää kannatusta

Vuodenvaihteen ilotulitekauppa alkoi eilen. Samaan aikaan kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen, jolla ilotulitteiden ammuskelu rajattaisiin vuodesta 2022 lähtien vain ammattilaisille aivan pienimpiä paukkuja lukuunottamatta. Rajat räiskeelle -aloite on saanut jo noin 22 000 allekirjoitusta sen jälkeen, kun se 4. joulukuuta laskettiin liikkeelle. Jotta eduskunta ottaisi aloitteen käsittelyynsä, tarvitaan kaikkiaan 50 000 nimeä.

Kansalaisaloitteen käynnistäjinä on yhteensä 14 potilas-, vammais- terveys- ja eläinjärjestöä. Ne perustelevat rajoitustoimia ilotulitteista koituvilla haitoilla ja kustannuksilla. Esimerkiksi viime vuonna 11 henkilöä joutui sairaalahoitoon silmävammojen takia, minkä lisäksi ilotulituksista aiheutui 66 tulipaloa. Uudenvuodenyön räiske tunnetusti myös säikyttää kotielämiä ja tuottaa valtavat määrät roskaa, jonka usein muut kuin ilotulittajat itse joutuvat siivoamaan pois. Muutaman tunnin huvi voi käydä monella tavalla kalliiksi. Tosin viime vuosina haittojen määrä on vähentynyt valistuksen ja suojalasien lisääntyneen käytön ansiosta.

Uudenvuodenyön raketit ovat monille tärkeä perinne, mutta onko sen vaaliminen kaikkien haittojen arvoista? Jos haluaa ihailla raketteja öisellä taivaalla, niin eikö silloin voi hakeutua ammattilaisten järjestämien ja hoitamien ilotulitusnäytösten äärelle? Ne ovat kuitenkin turvallisempia ja useimmiten myös mahtavampia ja komeampia kuin omat viritykset.

Taloudellisestikin rakettien merkitys on aika vähäinen. Ne tuodaan valtaosin Kiinasta. Viime vuonna tuonnin arvo oli 2,9 miljoonaa euroa, mikä on vähemmän kuin aikaisemmin.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi