Lapsiperheiden köyhyyden soisi tuntuvan

Köyhien perheiden lasten määrä on taas kääntynyt kasvuun. 20 vuotta sitten köyhissä lapsiperheissä eli 52 000 alle 18-vuotiasta. Huippuvuonna 2007 heitä oli peräti yli 150 000. Sen jälkeen määrä kääntyi laskuun, mutta nyt suunta on taas nousussa.

Köyhyysrajaksi määritellään taso, jossa käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia väestön keskituloista.

Vaikka Suomessa köyhien lapsiperheiden määrä on pienempi kuin monissa vertailumaissa, on huonosti toimeentulevien perheiden määrä huolestuttava. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikön Minna Salmen mukaan tämä kertoo poliittisesta välinpitämättömyydestä.

Erikoista on, että perheiden köyhyys lisääntyi rajusti voimakkaan kasvun vuosina. Helsingin Sanomien haastattelema Salmi selittää tätä sillä, että lapsiperheiden tukia ei tuolloin nostettu ja laman aikana niitä on leikattu.

Perheen köyhyys heijastuu lapsiin ja vanhempiin. Vanhemmat kokevat riittämättömyyttä, ja lapset voivat ahdistua, kun kaveripiirin perheillä menee paremmin. Köyhyys voi heijastua ongelmina pitkälle tulevaisuuteen, vaikka taloudellinen tilanne kohenisikin.

Tiukan talouden aikoina poliitikot joutuvat tekemään enemmän vaikeita valintoja kuin hyvinä aikoina. Päättäjien suuntaan lapsiperheet eivät ole kaikkein äänekkäin ryhmä. Viisas päättäjä uskoo kuitenkin tutkimuksiin ja näkee niiden esiin nostamat ongelmat. Niitä ei välttämättä tarvitse toitottaa megafoniin eduskuntatalon edessä.

Pekka Lakkapekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.