Pääkirjoitus: Etelä-Karjalassa varauduttava palvelujen heikentymiseen

Eksote aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Uutinen tuo epävarmuutta moneen kotiin, onhan kyseessä maakunnan suurin työnantaja. Sosiaali- ja terveyspiiri työllistää 5 000 ihmistä.

Kyse on symbolisesta käännekohdasta. Eksote ei ole parikymmentä vuotta kestäneen historiansa aikana joutunut vähentämään henkilöstöään kertaakaan yt-neuvottelujen kautta.

Tämä myötämielisyys on syytä säilyttää, kun aletaan päästä konkretiaan.

Talouspaineista on kuitenkin puhuttu jo monta vuotta. Myös muualla Suomessa sosiaali- ja terveyspiirit vähentävät henkilöstöään. Taustalla on kuntien kurjistuva talous. Palvelujen tarve kasvaa, kun väestö ikääntyy ja samaan aikaan työikäisten veronmaksajien määrä vähenee.

Eksote oli aikanaan edelläkävijä, mutta se ei enää riitä. Nyt tarvitaan isoja rakenteellisia uudistuksia, ja näin isossa organisaatiossa siihen on myös mahdollisuuksia.

Kuntalaisen korviin tämä kuulostaa uhkaavalta. Terveydenhoidon ja hoivan ongelmat nousevat jo nyt tuon tuosta esiin. Jonot lääkärien vastaanotolle ovat pitkiä. Kun tulee yksi hellekesä, Eksoten toimintakyky natisee ja kuivuneet vanhukset eivät mahdu mihinkään.

Hoitajia ja lääkäreitä tarvitaan edelleen. Eksoten johto aloittaneekin uudistamisen hallinnon perkaamisesta. Samaan aikaan varmaa on, että osa palveluista heikkenee vähintään keskittämisen kautta.

Kuntajohtajat ympäri maakuntaa vakuuttavat tukeaan Eksoten säästötoimille. Tämä myötämielisyys on syytä säilyttää, kun aletaan päästä konkretiaan. Kukaan johtajista ei halua vielä nimetä palvelua, josta olisi valmis omalla kylällä luopumaan. Säästöt iskevät kuitenkin jokaiseen kuntaan. Näihin talkoisiin niiden on pakko osallistua.

Nyt raamitetaan koko maakunnan tulevaisuutta.

Luetuimmat