Pääkirjoitus: Hiljainen kenttä odottaa jo tulevaa – Lentoliikenne on selvinnyt monesta, mutta nouseeko Lappeenrannan kenttä vielä siivilleen?

Lappeenrannan lentokenttä on ollut hiljainen pian kaksi kuukautta. Lennot lopetettiin kokonaan maaliskuussa. minkä jälkeen lähes koko henkilöstö lomautettiin.

Tulevasta ei tiedä kukaan, sillä tilanne on ennenkokematon.

Maailman tuulet ovat ennenkin heiluttaneet kansainvälistä lentoliikennettä. Esimerkiksi öljykriisi, World Trade Centeriin kohdistunut terrosti-isku ja sars-epidemia ovat kaikki vaikuttaneet eri tavoin lentoliikenteeseen, mutta aina lennot ovat palanneet entisiin uomiinsa.

Etelä-Saimaan haastattelema lentoliikenteen asiantuntija professori Jorma Mäntynen arvioi, että tällä kertaa vanhat lainalaisuudet eivät enää päde.

Suuret lentoyhtiöt ovat vakavissa talousvaikeuksissa, eikä konkursseilta tulla välttymään. Ilmailumarkkina jaetaan uudelleen.

Lappeenrannan kenttä on globaalisti pieni toimija, mutta se voi Mäntysen mukaan kääntyä myös kentän eduksi. Kun lentoliikennettä jatkossa avataan, suurin käyttäjäryhmä eli vapaa-ajan matkustajat ei välttämättä palaa nopeasti koronalinkoina pidetyille jättikentille.

Mäntysen arviot ovat toistaiseksi vain arvioita, mutta hän pitää Lappeenrannan kenttää potentiaalisena selviytyjänä jo pelkän sijaintinsa vuoksi.

Kentän tulevaisuus on koronan jälkeisessä maailmassa turistien ja lappeenrantalaisten päättäjien varassa. Jos turistit löytävät Saimaan, se heijastuu laajemminkin Etelä-Karjalan matkailuun.

Jos eivät, päättäjillä on edessään vaikeat ajat. Kenttä tuottaa tappiota tänäkin vuonna, ja käytännössä ainoat tulot tulevat avustuksina.

Siitä huolimatta luottoa riittää, ja professori Mäntysen arviot antavat tukea päättäjien uskolle.

Se on ainakin käynyt selväksi, että lentokentän toiminnan tervehdyttäminen on Lappeenrannalle pitkä projekti. Taloudellista menestystä ei lähivuosina ole nähtävissä.

Toisessa vaakakupissa ovat välilliset hyödyt matkailuelinkeinolle ja muille palveluille. Siksi kentän kannattavuutta on hyvä arvioida siltä kannalta, onko siitä hyötyä alueen elinkeinoelämälle.