Pääkirjoitus: Trump pelaa kovaa peliä Jerusalemilla

Donald Trumpin ilmoitus, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, on herättänyt kaikkialla maailmassa vastustusta ja kummastusta. Miksi Trump tekee tällaisen päätöksen, jonka hän vuorenvarmasti tietää johtavan levottomuuksiin ja jopa kuolonuhreihin? Taustalla on nähty niin sisäpoliittisia kuin suoraan Lähi-idän tilanteeseen liittyviä vaikuttumia.

Trumpin suosio on nyt alimmillaan amerikkalaisäänestäjien keskuudessa, sillä vain 32 prosenttia hyväksyy hänen toimintansa. Jos Jerusalem-päätöksen takana on vain oman kannatuksen lisääminen tai vaalilupauksen täyttäminen, on se liian kovaa peliä. Lähi-idän kriisi ylipäätään sekä Israelin ja palestiinalaisten konflikti ovat jatkuvasti niin räjähdysherkässä tilanteessa, etteivät ne tarvitse paljoakaan aihetta syttyäkseen liekkeihin, puhumattakaan kajoamisesta Jerusalemin asemaan.

Jos Trumpin ilmoituksessa haluaa nähdä jotakin hyvää, niin se eittämättä ravistelee luutunutta asetelmaa. Israelin ja palestiinalaisten suhteissa ei – syystä tai toisesta – ole pitkään aikaan edistytty, eikä toivoa pysyvämmästä rauhasta ole näköpiirissä. Uusi käänne saattaa ajaa osapuolet neuvottelupöytään. Arabimaailma tosin on tällä hetkellä niin raivoissaan, että neuvotteluja on turha ehdottaa. Trumpin päätöksen toteutuminen käytännössä vie ilmeisesti vuosia, eli neuvotteluaikaa on.

Trumpin aikomuksista ja tavoitteista saataneen parempi selvyys, kun varapresidentti Mike Pence aloittaa kierroksensa arabimaissa. Joka tapauksessa Trumpin ilmoitus on osa Yhdysvaltain uutta ulkopoliittista linjaa, jossa toimitaan omin päin, muista välittämättä.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat