Pääkirjoitus: Kotihoito saatava kuntoon

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto (SuPer) suomii Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriä (Eksote) vanhusten kotihoidon laadusta. Liiton mukaan asiakkaiden luona käydään liian harvoin ja henkilöstö kuormittuu. Hoitajilta kerättyjen kirjausten mukaan vanhukset saattavat joutua olemaan ilman ruokaa yli 11 tuntia, vaikka se on vastoin lakia.

SuPer on tehnyt valvontapyynnön aluehallintovirastoon Eksoten kotihoidon työntekijöiden kuormittumisesta. Lisäksi se on kannellut oikeusasiamiehelle siitä, ovatko virkamiehet noudattaneet lakia ja onko perus- ja ihmisoikeuksia noudatettu.

Ennen sitä hoito pitäää turvata riittävällä hoitajamäärällä, riittävillä laitospaikoilla ja hyvällä johtamisella.

Eksote on saanut aiemminkin kritiikkiä kotihoidosta. Syksyllä tilanteeseen reagoitiin palkkaamalla yli 60 uutta hoitajaa, mutta se ei näytä ratkaisseen ongelmia.

Taustalla on, että Eksote on tehnyt sitä, mitä valtiovalta penää. Vanhustenhoidon painopistettä on siirretty laitoshoidosta kotihoitoon. Tämä on tarkoittanut sitä, että Etelä-Karjalassa kotona hoidetaan myös sellaisia ihmisiä, jotka muualla ovat laitoshoidossa.

Eksote on monessa sote-asiassa edelläkävijä. Kehitystä on tehty monella saralla samalla, kun on säästetty.  Vanhusten hoidossa uusia, hyvin toimivia toimintamalleja ei näytä vielä löytyneen. Suomen sote-asioita kehitettäessä paukut pitäisikin laittaa juuri vanhustenhoitoon. Ikääntyvän väestön maassa se on paljon tärkeämpi kysymys kuin vaikka kauneuskirurgia.

Tulevaisuudessa digitalisaatio tuo hoivapuolelle paljon mahdollisuuksia. Kotona hoidettavien vanhusten tarpeisiin voidaan toivottavasti reagoida reaaliaikaisesti, kun teknologia on kunnossa.

Ennen sitä hoito pitäää turvata riittävällä hoitajamäärällä, riittävillä laitospaikoilla ja hyvällä johtamisella. Näyttää, että Eksotella ja sitä rahoittavilla kunnilla on asiassa korjattavaa.


Eeva Sederholm
eeva.sederholm@esaimaa.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet