Ruotsi katsoo nyt Suomeen päin

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist kertoi maanantaina, että maassa käynnistetään uuden turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelu. Merkittävää on, että yksi selvityksen painopistealueista on yhteistyö Suomen kanssa. Hultqvistin mukaan tarkoituksena ei ole luoda puolustusliittoa vaan selvittää, miten yhteistyötä voidaan syventää nykyisestä.

Suomi ja Ruotsi ovat jo vuonna 2015 sopineet, että sotilaallinen yhteistyö on mahdollista myös kriisien ja konfliktin aikana, mutta silti Hultqvistin lausunnossa on nähtävissä linjanmuutosta.

Suomessa julkistettiin viime vuonna kaksikin ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa. Ensin tuli huhtikuun lopussa arvio Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista ja kesäkuussa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko. Kummassakin kurotettiin kovasti Ruotsin suuntaan, mutta vastaanotto Pohjanlahden toisella puolella ei ollut yhtä innostunutta. Sikäläisissä lausunnoissa korostettiin Ruotsin tekevän ratkaisunsa omista lähtökohdistaan. Nyt Suomi kiinnostaa enemmän.

Sotilaallista valmiuttaan heikentänyt Ruotsi joutuu muutenkin arvioimaan tilanteensa uudelleen. Taustalla on Venäjän muuttunut politiikka, joka on horjuttanut vakautta myös Ruotsin lähialueilla. Suomi-yhteistyön lisäksi muita painopistealueita tulevassa selvityksessä ovat muun muassa Gotlannin puolustuksen parantaminen, sotilaallisen kyvyn vahvistaminen yleensä, tiedustelun tehostaminen sekä kyberhyökkäyksiin varautuminen. Monet seikoista viittaavat selvästi Venäjän suuntaan.

Suomen ja Ruotsin lisääntyvän yhteistyön tavoitteena on pitää Itämeren tilanne vakaana.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.