Pojatkin saatava kouluttautumaan

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n selvityksen mukaan Suomessa on noin 79 000 sellaista 25–54-vuotiasta miestä, jotka ovat ilmeisen pysyvästi kadonneet työelämän ulkopuolelle. He eivät käy töissä, eivät opiskele tai ole työttömyyseläkkeellä. Kun ikäluokasta on työttömänä työnhakijana 130 000 miestä, niin peräti neljännes miehistä on tällä hetkellä poissa työelämästä.

Työelämän ulkopuolella olevasta joukosta yli kolmannes on sellaisia, jotka eivät todennäköisesti työllisty missään olosuhteissa. Määrä on nimittäin kasvanut viime vuosikymmeninä tasaisesti, myös talouskasvun kuumimpina ”Nokia-vuosina”.

Miesten laajamittainen syrjäytyminen on seurausta työelämän rakennemuutoksesta, joka on hävittänyt miehille tyypillisiä teollisuuden ja muita suoritusportaan työpaikkoja. Kun siihen on yhdistynyt heikko koulutustaso, ovat mahdollisuudet uudelleen työllistymiseen olleet vähissä. Naiset ovat miehiä paremmin osanneet sopeutua uuden ajan vaatimuksiin.

Kun talouskasvu ei auta, on keksittävä muita keinoja tilanteen korjaamiseksi. Syrjäytymisvaarassa olevien poikien koulutusta on entisestään lisättävä ja tuettava. On tärkeää, että mahdollisimman moni suorittaisi jonkin peruskoulun jälkeisen tutkinnon. Koulutuksen arvostusta ja merkitystä on korostettava miesten keskuudessa.

EVA:n selvityksen valossa hallitus on oikeilla jäljillä, kun se on aloittamassa työttömien säännölliset keskustelut ja kehittäessään niin sanottua osallistuvaa työttömyysturvaa.Työttömyyden pitkittyminen lisää merkittävästi riskiä jäädä kokonaan työelämän ulkopuolella. Kynnys työllistyä uudelleen nousee liian korkeaksi.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.