Pääkirjoitus: Uimataito on kuin pyöräilykypärä

Suomessa on tänä vuonna hukkunut virallisen tiedon mukaan jo 41 ihmistä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ylläpitämä tilasto on siten karua luettavaa. Tiistaina tehdyn päivityksen jälkeen on tapahtunut vielä ainakin kaksi hukkumistapausta, Virolahdella ja Lappeenrannassa.

Virallinen lukumäärä on jo nyt kaksi suurempi kuin koko viime vuonna yhteensä. Kesää ja kuluvaa vuotta on jäljellä vielä yli viisi kuukautta, joten pelättävissä on, että tilastoon ei ole vielä kirjattu kaikkia tänä vuonna hukkuneita.

Säällä on suuri merkitys hukkumiskuolemien vuotuiseen määrään, se on tiedoista helposti luettavissa. Mutta sitä, miksi vedenvaraan joutuneet miehet menehtyvät suuremmalla todennäköisyydellä kuin naiset, tilasto ei kerro. Tänä vuonna miehiä on hukkunut jo 35, naisten määrä on kuusi. Ero on ollut sama vuodesta toiseen.

Myös alueelliset erot ovat suuret. Suurten järvien rei’ittämässä Itä-Suomessa hukkuneita on jo nyt 11, Etelä-Savon osuus on kolme henkilöä. Etelä-Suomessa hukkumiskuolemia on sattunut yhdeksän, joista Etelä-Karjalassa neljä ja Kymenlaaksossa yksi.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto tekee töitä, että uima- sekä vesipelastustaidot kuuluisivat kaikkien suomalaisten kansalaistaitoihin. Liiton tekemä työ on ensiarvoisen tärkeää.

Uimataidon tärkeydestä kertoo myös se, että se on ainoana lajina vaatimustasoineen kirjattu myös koulujen opetussuunnitelmaan. Kouluille siis kuuluu opettaa lapsille riittävä uimataito, mutta sen lisäksi opetussuunnitelmaan on kirjattu myös vesipelastustaitojen riittävä hallinta.

Myös vanhempien on huolehdittava siitä, että lapsi oppii uimaan. Taitona se on ihan yhtä tärkeä kuin kypärän pitäminen päässä pyöräillessä.

jaana.rautio-teijonmaa@kaakonviestinta.fi