Pääkirjoitus: Rakentaminen ei hyydy Lappeenrannassa — kaupungin ja sen keskustan vetovoimaan uskotaan

Lappeenranta ei ole mikään auringonlaskun kaupunki ainakaan investoinneilla mitattuna. Lappeenrantaan on tulossa seuraavien viiden vuoden kuluessa noin 700 miljoonan euron investoinnit. Näin arvioi kaupunkikehityksen toimiala.

Tuo suuruusluokka tarkoittaa, että investointitahti jatkuu rivakkana. Päättyneellä vilkkaalla viisivuotiskaudella liikuttiin 750 miljoonan euron tietämillä.

Lappeenranta on jo pitkään loistanut vertailuissa ahkeran rakentamisen paikkana. Kaupungin keskustankin vetovoimaan on luotettu, ja luotetaan edelleen.

Weeran ja Pormestarin kortteleiden rakentaminen alkanee lähivuosina, samoin Raatihuoneen korttelin. Kaupungin suunnittelupöydillä visioidaan nyt myös rautatieaseman seutua, Opintien ja lentokentän sekä Armilan sairaalan aluetta.

Etenkin toimitila- ja asuinrakentamisen kasvua odotetaan. Kaupan rakentaminen puolestaan jää aiempaan verratuna hyvin vaisuksi, mikä liittynee kaupan murrokseen.

Infrarakentamisen määrää nostaa Luumäen ja Imatran välisen kaksoisraiteen rakentaminen.

Työllisyyden kannalta erinomainen uutinen on se, että tuotannollisten yritysten tonttien kysyntä on kasvanut. Kaupunkiin odotetaan useita tuotannollisten laitosten investointeja. Teollisuuden investointejakin uumoillaan, vaikka pörssiyhtiöt kuten UPM eivät niistä etukäteen huutele.

Kaupungin oma investointitahtikin kasvaa lähivuosina. Listalla ovat muun muassa Kesämäenrinteen koulun peruskorjaus, Sammontalo sekä Lauritsalan ja Joutsenon uudet koulut. Monitoimiareenan ja sisäliikuntahallin rahoitusta selvitellään.

Omissa hankkeissaan kaupunki pyrkii mahdollisimman suureen tilatehokkuuteen: köyhän ja velkaisen ei kannata rakentaa mitään turhaa tai riskialtista. Toiminnot pitäisi mahduttaa nykyistä pienempiin tiloihin.

Kaupungilla on iso revohka huolehtia peruspalveluihin liittyvistä investoinneista, jätevedenpuhdistamokin jossain häämöttää. Kun talous on tiukalla, muita omia hankkeita pitää mieluumminkin toppuutella kuin revitellä.

anne.kotiharju@esaimaa.fi