Pääkirjoitus: Vihapuhujat eivät erota mielipidettä ja rikosta

Arkkipiispa Tapio Luoma on huolestunut vihapuheiden leviämisestä. Luoma kommentoi Helsingin Sanomien haastattelussa pappi Marjaana Toiviaisen kunnian loukkaamista. Helsingin käräjäoikeus langetti 28 henkilölle tuomion Toiviaisen solvaamisesta. Viesteissä oli uskonnollisia viittauksia tyyliin ”saatanan kätyri”. Törkyviestijät toivoivat Toiviaisen kuolemaa ja raiskaamista.

Luoma pitää tuomioita tärkeinä päätöksinä. Luoma muistuttaa, ettei toisesta ihmisestä saa yksinkertaisesti käyttää moista kieltä. Toissijaista on se, että vihan kohde on kirkon työntekijä.

Vihapuheen hiipiminen kirkkoon ja sen sisäisiin erimielisyyksiin on huolestuttavaa. Vihapuheiden arkipäiväistymisestä on puhuttu laajasti, mutta nyt ne ovat jo kirkollistuneetkin.

Entinen uutisankkuri ja nykyinen espoolainen paikallispoliitikko Seppo Huhta (sin.) sai torstaina käräjäoikeudessa tuomion kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan. Huhta kirjoitti Facebookiin muslimeita ja somalialaisia panettelevia kommentteja. Huhta vaati muslimeja lähtemään pois Euroopasta ja nimitteli heitä ”partalapsiksi” ja ”nilviäisiksi”.

Toiviaisen kunniaa loukanneet ja Huhta eivät ymmärrä toimineensa rikollisesti. Huhta piti ilmaisujaan vakiintuneina. Toiviaista solvanneet taas olivat sitä mieltä, että heidän tekstinsä ovat pelkkää seurausta Toiviaisen vääränlaisesta toiminnasta pappina.

Tuomittujen kommentit tiivistävät koko vihapuheongelman ytimen. Vihapuheita viljelevät eivät enää erota rikollista toimintaa normaalista mielipiteenilmaisusta. Onneksi oikeuslaitos sentään kertoo, mikä ero mielipiteellä ja solvauksella.

Luetuimmat