Pääkirjoitus: Erämuseo sopisi Imatralle – Vuoksen varrella sijaitseva kaupungintalo saisi elämää ja neliöille käyttöä

Imatra yllätti tammikuussa toivottamalla tervetulleeksi valtakunnallisen erä- ja luontokulttuurimuseon. Tilaksi tarjotaan koko kaupungintalon kiinteistöä Vuoksen varrella.

Talo rakennettiin 1970-luvulla, jolloin Imatran väkimäärä kasvoi kovaa vauhtia. Sittemmin 5 000-neliöisen tilan käyttötarve on vähentynyt, ja nyt korona-aikana talo kumisee tyhjyyttään.

Valtakunnallisena museona rakennus saisi uuden elämän. Ison mittaluokan museo myös paikkaisi Etelä-Karjalan tarjontaa. Siitä saataisiin luonteva vierailukohde niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin matkailijoille Savonlinnan metsämuseo Luston ja Kotkan Merikeskus Vellamon väliin.

Sijainnin puolesta museolle on vaikea keksiä parempaa paikkaa. Kaupungintalon ikkunoista näkyvä Vuoksi on luontevassa yhteydessä museon aiheeseen kalastukseen.

Tällä hetkellä Riihimäellä toimii metsästysmuseo, jonka toiminnan on tarkoitus siirtyä tulevaisuudessa osaksi uutta erämuseota. Imatran seudulla metsästys on elävästi läsnä verrattuna pääkaupunkiseudun radanvarsikuntaan, mistä voisi ajatella olevan hyötyä sisällöllisesti.

Koronan jälkeen sijainti itärajalla lienee merkityksellinen tekijä myös museoturistien houkuttelussa.

Kalastus on monelle venäläiselle tunnetusti suuren intohimon kohde. Koronan jälkeen sijainti itärajalla lienee merkityksellinen tekijä myös museoturistien houkuttelussa.

Itse tila on jopa tuhat neliötä tarvetta pienempi, mutta viereinen kulttuuritalo Virta voisi toimia ainakin kahvilatoiminnan osalta paikkaajana.

Mikään automaattinen säästökeino museo ei kaupungille olisi. Toimintaa pyörittäisi yhdistys ministeriöiden tukemana. Kaupungilta odotettaisiin rahallista tukea ja myös vastaantuloa ylläpitokuluissa. Pelkkänä kiinteistökikkailuna ratkaisu ei siis toimi.

Valtion erityismuseona paikka olisi kuitenkin valtion tukien piirissä. Museolla lasketaan myös olevan miljoonien eurojen aluevaikutuksia. Se toisi kaupungille matkailijoita, jotka hyödyttäisivät myös paikallista yrityselämää.

Kaupunkien pitää jättää hakemukset museota varten tammikuun loppuun mennessä. Sen jälkeen valitaan neljä ehdokasta jatkoon. On vaikea nähdä, miksi Imatra ei olisi siinä joukossa.

Uusimmat uutiset