Pääkirjoitus: Gallupeissa on eroja, mutta Niinistö on yhä murskaava

Presidentinvaalien asetelmaan tuli torstaina uutta sähinää, kun Alma Median tilaama gallup näytti Sauli Niinistölle 58 prosentin kannatusta. Se oli iso pudotus aiempiin mittauksiin nähden. Perjantaina asetelma palasi takaisin tutumpaan suuntaan. Helsingin Sanomien gallupissa Niinistöä kannatti edelleen 68 prosenttia vastaajista.

Kun vaaleihin on aikaa reilu viikko, molemmat kannatusluvut tuntuvat suurilta. Mutta Niinistön kohdalla 58 prosentin kannatus näyttää jopa vaisulta.

Sekä Alman että Hesarin tutkimukset vahvistavat sitä, ettei Niinistölle löydy todellista haastajaa. Alman gallupin perusteella vaalien ratkeaminen vasta toisella kierroksella on mahdollinen. Hesarin mittauksen perusteella näyttää siltä, että vaaleissa tarvitaan vain yksi kierros.

Niinistön ylivoiman takana tapahtuu kieltämättä kiinnostavia asioita. Sekä Alman että Hesarin gallupin suurin kirijä on Paavo Väyrynen. Hesarin mittauksessa Väyrynen sai kahdeksan prosentin kannatuksen. Väyrynen oli kolminkertaistanut kannatuksensa kuukauden aikana. Hesarin mittauksessa Väyrynen hengittää jo toisena 11 prosentin kannatuksella olevan vihreiden Pekka Haaviston niskaan.

Mitähän gallupeista miettivät perinteisten valtapuolueiden keskustan ja SDP:n viskaalit? Keskustan Matti Vanhaselle tuorein gallup näyttää kolmen prosentin ja SDP:n Tuula Haataiselle kahden prosentin kannatusta. Paljoa tuota huonommin ei noiden puolueiden ehdokkailla voi mennä.

Pekka Lakka

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

 

 

 

 

 

Luetuimmat