Teatterin suunta oikea

Lappeenrannassa on eletty nyt reilu vuosi uuden teatteritalon aikaa. Avajaisia vietettiin viime vuoden alussa, pienellä näyttämöllä oli esityksiä jo aiemmin.

Imatralla uusi teatteritalo avautuu helmikuussa. Rakennus ei ole vielä valmis, mutta näyttelijät harjoittelevat tiloissa jo kiivaasti.

Molemmat teatterit kamppailevat tulevina vuosina katsojien houkuttelemiseksi. Rakennusinvestoinnit edellyttävät, että palveluille riittää kysyntää.

Lappeenrannassa laiva näyttää viime vuoden lukujen perusteella nyt hitaasti kääntyvän. Katsojamäärät ovat lähteneet selvään nousuun: vuonna 2016 oman teatterin tuottamille näytelmille katsojia kertyi 25 000, kun vielä vuonna 2015 lukema jäi 17 000 katsojaan.

Pettymyksiäkin joukkoon toki mahtui. Lapsille suunnatun Iso paha susi -näytelmän täyttöasteet jäivät huonoiksi. Kaksi kolmannesta ison näyttämön katsomosta pysyi sen esityksissä tyhjinä. Tänä vuonna lastenteatteria esitetäänkin pienellä näyttämöllä.

Teattereiden tehtävä ei ole helppo. Kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kovaa. Ajanvietettä on loputtomasti tarjolla taskun ulottuvuudella puhelimessa. Yhä useampi ostaa myös elokuvatarjontaa suoratoistopalveluista. Toki maakunnassa riittää myös perinteisiä elokuvateattereita vähintään omiksi tarpeiksi.

Lappeenrannan kaupunginteatteri Timo Sokuran johdolla näyttää nyt olevan oikealla tiellä. Uusi talo on tuonut uteliasta yleisöä, mutta myös ohjelmisto näyttää toimivan.

Kevään näytelmävalinnat näyttävät kunnioittavan suuren yleisön mieltymyksiä. Myös paikallisuus näkyy aiheissa. Kun tekemiseen vielä otetaan mukaan niin lukioteatteria kuin tanssiopistoakin, potentiaalia yleisömäärän kasvattamiseen entisestään on.

Eeva Sederholmeeva.sederholm@esaimaa.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.