Pääkirjoitus: Putiniin ja Trumpiin ei luoteta Suomessa

Tänään maanantaina Helsingissä tapaavat Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat riidankylväjiä, joihin ei ole luottamista. Heidän kykynsä luoda turvallisuutta tai vähentää ristiriitoja ovat olemattomat.

Näin surkean arvion suomalaiset antavat supervaltojen nykyisistä johtajista.

Ylen viime torstaina julkaisemien kahden kyselyn tulokset puhuvat rujoa kieltään: Vain kaksi prosenttia suomalaisista kokee Putinin tehneen maailmasta turvallisemman paikan. Trumpin luvut ovat hieman paremmat: neljällä prosentilla ei tosin pääse silläkään pröystäilemään.

Molempia presidenttejä yhdistää oman maan eduista huolehtiminen omilla säännöillä.

Putin osoitti tämän viiltävimmin vuonna 2014, kun Venäjä otti Krimin niemimaan valtaansa Ukrainalta.

Trumpilla omat säännöt näkyvät viikoittain, milloin twiitteinä, milloin päättöminä lausuntoina. Trumpin piittaamattomuus kansainvälisen politiikan pöytätavoista on tosin jo tiedossa.

Toisaalta esimerkiksi Trumpin vaatimuksia Nato-kumppaneiden puolustusmenojen nostamisesta 2 prosenttiin kansantuotteesta ei voi moittia. Hän käyttää kuitenkin sellaisia keinoja ja äänenpainoja, joihin ei ole kansainvälisessä politiikassa totuttu. Tämän vuoksi oikeutetutkin vaatimukset voivat vaikuttaa enemmän tai vähemmän öykkäröinniltä.

Putinin toimia arvioitaessa on totuttu enemmän tulkintoihin. Entinen vakooja ei lörpöttele samalla tavalla kuin Trump. Kun Yhdysvaltain presidentin tavoille on totuttu, Trumpista on tietyllä tavalla tullut ennalta-arvattavampi kuin Putinista.

Yhtä kaikki, suomalaisille sekä Trump että Putin näyttävät olevan epäluotettavia johtajia.

janne.ronkko@kaakonviestinta.fi