Pääkirjoitus: Tasa-arvon puolesta kannattaa liputtaa – Sateenkaarijuhla saisi näkyä myös Lappeenrannan ulkopuolella

Lappeenrannan kaupunki osoittaa tukensa seksuaalivähemmistöjä puolustavalle Pride-tapahtumalle. Se nostaa salkoon sateenkaariliput, kun kaupungintalon edustalta kulkue lähtee 8. kesäkuuta — tosin vain osaksi päivää. Myös lastentapahtuma Kalenat on pyytänyt liputusta samalle päivälle.

Taustalla oli tapahtumaa varten perustetun yhdistyksen pyyntö kaupunginhallitukselle. Yhdistyksen mukaan kaupunki antaa liputtamalla selvän viestin, että jokainen kaupunkilainen saa olla oma itsensä, eikä täällä saa syrjiä ketään.

Pride-kulkueet ovat näkyneet viime vuosina niin suurilla kuin pienilläkin paikkakunnilla. Helsingissä niitä on marssittu jo 13 vuoden ajan. Kulkueisiin on osallistunut niin seksuaalivähemmistöjen edustajia kuin ihmisiä eri järjestöistä kansanedustajiin.

Kulkueet ovat herättäneet usein yhteiskunnallista keskustelua. Pari vuotta sitten merivoimien ylikersantti sai aikaan kohua esiintymällä kulkueessa virkapuvussaan. Puolustusvoimat ehti ottaa kantaa, että tämä oli asiatonta. Myöhemmin viestintäpäällikkö muutti lausuntoaan niin, että esiintyminen virkapuvussa on jokaisen omassa harkinnassa.

Myös pienillä paikkakunnilla Pride-kulkueita on nähty jo pitkään. Viime vuonna sellainen järjestettiin esimerkiksi Mikkelissä ja Kouvolassa. Kouvolassa tapahtuma sai suursuosion ja keräsi järjestäjien mukaan noin 500 ihmistä. Osallistujamäärä oli moninkertainen alkuperäisiin arvioihin verrattuna.

Lappeenrannan liputuspäätös on oikea kannanotto ihmisoikeuksien puolesta. Kernaasti vastaavia lippuja näkisi myös alueen muissa kunnissa kuten Imatran kaupungintalolla.

Vapaaehtoisvoimin järjestettävän tapahtuman suosio jää nähtäväksi. Itse asialle voi toivoa vain hyvää. Ihmisten kuuluu olla tasa-arvoisia paikkakunnasta riippumatta.