Venäjä pyrkii vaikuttamaan

Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on varmistumassa. Keskustiedustelupalvelu CIA ja liittovaltion poliisi FBI ovat tutkimuksissaan tulleet molemmat siihen tulokseen, että Venäjä varasti ja vuoti julkisuuteen demokraattisen puolueen sähköposteja. Vuodoilla oli haitallinen vaikutus demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin kampanjalle.

CIA:ssa uskotaan (HS 14.12.), että Venäjä halusi Donald Trumpista presidentin, koska myös republikaanien sähköpostit kaapattiin, mutta niitä ei koskaan julkaistu. Tiedot ovat kiusallisia Trumpille, jonka lausuntoja Venäjästä ja Putinista on pidetty tähänkin asti liian Venäjä-myönteisinä. Trump on luonnollisesti kiistänyt kaikki yhteydet.

Presidentti Barack Obama on tilannut asiasta selvityksen, jonka pitäisi valmistua ennen reilun kuukauden päästä pidettäviä Trumpin virkaanastujaisia. Jos tiedot pitävät paikkansa, niin esiin nousee useita kysymyksiä. Kun Venäjä pystyy vaikuttamaan sitä tietoteknisesti paljon edellä olevan Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin, niin se mitä pystyy tekemään muualla ja mitä se on valmis tekemään omien etujensa ajamiseksi? Saksassa hallitusta on jo varoitettu Venäjän vaikuttamisyrityksistä ja verkkohyökkäyksistä.

Kun Yhdysvaltojen ja Saksan kaltaiset mahtimaat ovat vaikeuksissa tällaisen hyökkäyksen kanssa, niin millaiset mahdollisuudet sen edessä on pienemmillä mailla? Suomi on viime aikoina kohottanut valmiuttaan torjua kyberhyökkäyksiä ja muita vaikuttamisyrityksiä. Jos Suomessa esimerkiksi päädyttäisiin Nato-kansanäänestykseen, niin pystyttäisiinkö takaamaan, ettei siihen kohdistuisi vääränlaista ulkopuolista vaikuttamista?

Markku Kumpunen markku.kumpunen@esaimaa.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.