Rohkeita avauksia kaivataan Lappeenrannassa – Ulkouima-allas on hieno idea, jos joku sen maksaa

Lappeenrannan kylpylän toimintaa pyörittävä Savon Mafia heitti torstaina ilmoille pysäyttävän suunnitelman.

Yhtiö kertoi remontoivansa sataman kylpylää nykymatkailijan tarpeisiin 1,1 miljoonalla eurolla. Takataskussa oli myös innostava ajatus: historiallisen kylpylän vetonaulaksi voisi parhaimmillaan syntyä trendikäs ulkouima-allas.

Sitä yhtiö ei maininnut, että käytännössä investoinnit tekisi Lappeenrannan kaupunki, jolle tiedottaminen tuli yllätyksenä. Savon Mafia ei omista kiinteistöjä, vaan toimii vuokralaisena niin rannan vanhassa kylpylärakennuksessa kuin ylemmässä hotellissakin. Toki yhtiö maksaisi sovitut muutostyöt ainakin osittain korotetuissa vuokrissa. Niiden suuruusluokastakin osapuolilla on vielä eri käsitys.

Kaupunki kiirehti perjantaina tiedottamaan, että uima-allasta ei ole tulossa. Alustavissa tunnusteluissa hinta nousi niin ylös, ettei kumpikaan osapuoli ollut halukas projektiin ryhtymään.

Tämä on ymmärrettävää. Altaiden bisnespotentiaalista on huonoja esimerkkejä muun muassa Helsingin paraatipaikalla, missä Allas Sea Pool kamppailee talousvaikeuksien kanssa.

Ja miksi sijoittaa allas pienelle parkkipaikalla, kun viereiseen satama-altaaseen mahtuisi paljon isompi amme porskutteluun?

Samalla tämä on harmillista. Helsinki pääsee altaan avulla paistattelemaan ympäri maailmaa matkailujutuissa. Miksei sama toimisi täällä?

Etelä-Karjalassa juuri matkailuun liittyvät investoinnit ovat niitä, joissa kaivataan rohkeutta. Ala on yksi harvoja alueen kasvun ituja.

Kehittämistä kaivataan. Lappeenrannan satama on uniikki paikka, mutta kaupungin potentiaali aukeaa edelleen enemmän vihkiytyneille seutukuntalaisille kuin satunnaisille matkailijoilla.

Osaa lappeenrantalaisista vaivaa vielä 1990-luvun trauma kylpylän seudun pilaamisesta. Viereinen Kasino toimi silloin vilkkuvaloisena diskona. Noista ajoista on onneksi viisastuttu. Jos ulkoaltaan toteutus suunniteltaisiin herkkää ympäristöä kunnioittaen, se voisi olla juuri sitä mitä satamaan kaivattaisiin. Mutta mitään ei synny ilman rahoittajaa.

Savon Mafian kannattaisi toki pitää vuokranantaja kärryillä, millaisia investointisuunnitelmia sen puolesta tekee. Hyvää ideaa ei kannata lipsauttelun takia kuitenkaan tyrmätä. Löytyisikö sille rahoitusta ja bisnesmallia? Ja miksi sijoittaa allas pienelle parkkipaikalla, kun viereiseen satama-altaaseen mahtuisi paljon isompi amme porskutteluun?

eeva.sederholm@esaimaa.fi